Fredag arrangerte de for første gang et opptog til hyllest for sitt største forbilde — imam Hussein.

— Dette er et fredstog, hvor vi demonstrerer mot alt det som imam Hussein kjempet mot: Krig, urettferdighet og terrorisme, sier Ali al-Obaidi, leder for Abu al-Fadel islamsk kultursenter i Bergen.

Ropert og bannere

I timen før avmarsj er det travel aktivitet i lokalet i Nygårdsgaten. Noen ber. Andre limer sammen med plakater med slagord. Roperten skal testes, og store faner og flagg hentes frem.

— Vi har ikke pleid å markere oss på denne måten før, men nå fant vi ut at det var på tide. Kanskje kan det bli en tradisjon, sier al-Obaidi.

Senteret ble etablert i 1996, og har ifølge lederen om lag 700 medlemmer. De fleste er opprinnelig fra Irak, der et flertall av befolkningen er sjiaer.

— Vi har ikke noen egen moské i Bergen, men vi har dette kultursenteret som fungerer som møtested. Vi kunne kanskje hatt litt bedre plass, men noen egen moské har vi ikke planer om, sier han.

Sørger i ukevis

I 40 dager har medlemmene sørget over drapet på imam Hussein. Profeten Muhammeds sønnesønn ble drept i slaget ved Kerbala i dagens i Irak i år 680.

Ifølge tradisjonen red Hussein mot den sikre død med bare 70 tilhengere i ryggen - vel vitende om at han var maktesløs mot en styrke på flere tusen mann. Hans offer har blitt det fremste symbolet på martyrdøden for sjiaene, og har mer enn noe annet formet deres identitet gjennom historien.

Les mer i BTs papiravis lørdag