Været utover ettermiddagen vil være avgjørende for om Bergensbanen kan åpne fredag.

Politiet på plass ved rasstedet onsdag.
VEGAR VALDE

— Raset skadet både sporet, rasvarslingsanlegget og strømforsyningen. Sporet er nå reparert, det er lagt nye sviller og skinner. Rasvarslingsanlegget er også i orden. Det som gjenstår er kontaktledningsarbeid på togenes kjøreledning, sier kommunikasjonssjef Inge Hjertaas i Jernbaneverket region vest.

Arbeidet på kjøreledningen pågår for fullt, men må avbrytes dersom det kommer tordenvær.

— I tilfelle er det farlig å drive slikt arbeid. Men om de rekker å bli ferdige før det blir lyn og torden, satser vi på å åpne banen i ettermiddag eller kveld. Om ikke, vil godstog bli trukket forbi rasstedet med diesellokomotiv, mens passasjertrafikken fortsatt må gå med buss, sier Hjertaas.

En ny prognose for når banen kan åpne er ventet rundt klokken 16.

Geologer har også satt restriksjoner for reparasjonsarbeidet, som bare kan foregå i dagslys. På grunn av rasfare kan det også bli nødvendig å avbryte arbeidet ved sterk vind eller nedbør.

Store steiner

Det var klokken 09.15 på nyttårsaften det ble meldt om et ras like ved Dalekvam. Fredag sørger stein- og jordras ved Dalagarden på Dalekvamfortsatt for at Bergensbanen er stengt.

Raset har gått over jernbanelinjen og Gamlevegen. Steinene som har rast er relativt store, og de største skal være på størrelse med kjøleskap. I tillegg har en kjøreledning falt ned.

30 meter bredt

— Raset har gått over en jernbaneleding og er 30 meter bredt, sa Morten Kronen, operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt etter at raset gikk onsdag.

To lokaltog gikk forbi rasstedet onsdag morgen. Det ene passerte en halv time før raset gikk.

— Heldigvis ble ingen personer, biler eller tog tatt i raset, sier Kronen.

— Strømforsyningsanlegget er revet ned, men vi kan ennå ikke si noe om skadeomfanget, sa Ragnhild Aagesen i Jernbaneverket onsdag.

Raset har gått over jernbanelinjen og Gamlevegen. Steinene som har rast er relativt store.
VEGAR VALDE

Problemer med å skaffe busser

NSB hadde onsdag problemer med å få tak i busser til å frakte passasjerene videre, passasjerene på en avgang måtte vente halvannen time på å komme seg videre.

Fredag betjenes bergensbanen av busser mellom Bergen og Voss, mens det går tog mellom Voss og Oslo.

Lokaltogene fra Bergen til Voss/Myrdal kjører til Stanghelle, før passasjerene må over i buss mellom Stanghelle og Dale, og tilbake igjen i tog resten av strekningen.

Fra Myrdal/Voss til Bergen betjenes lokalruten til dels av buss fra Voss til Stanghelle og dels av buss helt til Bergen.

Strekningen Bergen-Arna går som normalt.

STÅR: Toget står ved Vaksdal på grunn av raset.
2211-TIPSER