— De politiske partiene er nødt til å gå i seg selv, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp).

Med våren kommer en rekke landsmøter og årsmøter i de forskjellige politiske partiene. Slike møter betyr ofte at det konsumeres store mengder alkohol, også på møter hvor mindreårige er til stede.

Toppe mener det politiske miljøet ikke er flinke nok til å sette grenser for inntaket. Selv har hun opplevelser fra eget partis landsmøter.

— Til tider er det altfor mye alkohol, sier hun.

Mindreårige skjenkes

Tirsdag ble det kjent at Venstres nestleder Helge Solum Larsen er blitt anmeldt for voldtekt av en 17-åring. Voldtekten skal ha skjedd på Rogaland Venstres årsmøte, og begge skal ha vært beruset.

Til tider er det altfor mye alkohol

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp)

Skjenking av mindreårige har vært en gjenganger i flere politiske skandaler opp gjennom årene.

Toppe, som selv er meget restriktiv når det gjelder alkoholinntak, stiller spørsmål ved at alkohol preger flere politiske møter. Hun viser til en melding som ble sendt ut fra et lokallag til Senterungdommen nylig:

— På invitasjonen til opplegget de skulle avholde, var det presisert at man måtte ta med alkoholen selv. Og dette ble sendt ut til medlemmer under 18 år. Det viser veldig dårlige holdninger.

Invitert på vinsmaking

Partiene har retningslinjer for hvordan man skal håndtere blandingen alkohol og ungdommer på landsmøter.

— Men kanskje bør vi bli flinkere til å praktisere disse reglene, sier Toppe.

Når BT møter henne er hun på middag med bondelagene fra Hordaland og Sogn og Fjordane, der menyen var raspeballer med surmelk.

Alternativet hennes denne onsdagen var å bli med resten helse- og omsorgskomiteen til møte og middag med Vinmonopolet, hvor det var innlagt vinsmaking.

— Det var et enkelt valg, sier Toppe.

Trenger en diskusjon

Fylkesvaraordfører Mona Hellesnes (V) mener man må ta en diskusjon i partiene på hvordan man gjennomfører politiske møter.

— Da tenker jeg på hvilke offisielle sammenhenger det serveres alkohol, og på hvilken måte.

Hun presiserer at drikking først og fremst er et personlig ansvar. Hellesnes vil ikke koble den siste skandalen i partiet med alkoholinntak.— Slike ting som dette skal ikke skje. Dette er et tillitsbrudd som ingen på det nivået skal stå for, og alkoholinntak kan aldri bli en unnskyldning for en slik handling.

Stortingsrepresentant Jette F. Christensen sier at de under 18 år normalt får er alternativt tilbud, som kino.

— Når det gjelder nachspiel, tror jeg det er i Ap som i resten av samfunnet. Når voksne folk spiser middag med alkohol, hender det at noen ønsker å fortsette festen. Dette skjer mer uformelt og organiseres ikke av partiet, sier Christensen.

- Skjevt kvinnesyn

Hun mener det må ryddes opp i kvinnesynet til mange menn – også blant politikere.

— Jeg tror det er mange menn som våkner søndag morgen og har voldtatt noen uten å vite om dette, sier Christensen, som synes det virker som om menn med makt er spesielt utsatt.

Høyres nestleder Bent Høie mener at partiets omgang med alkohol er som ellers i andre bedrifter og organisasjoner. Imidlertid har Høyre og andre partier en ekstra utfordring, ifølge Høie.

— I partiene er ungdomsbevegelsene integrert. Her har vi derfor et ekstra ansvar og må være mer bevisste. Vi kan ha gode nedskrevne regler, men til slutt er det folks sunne fornuft og respekt for loven som gjelder, sier Høie

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener de fleste partiene, bortsett fra KrF, er nokså like når det gjelder alkoholbruk.

— Partiene kunne med fordel se nøyere på den rollen alkohol spiller i sosiale sammenhenger, kanskje særlig i sammenhenger hvor folk fra ungdomspartiene er med. Partiene må passe seg for å komme i en rolle der de skjenker alkohol til barn under 18 år. Det er ulovlig, og det ligger potensielt mange problemer i forlengelsen av det, sier Jenssen, som er professor ved NTNU.

Hva synes du om partienes drikkekultur? Si din mening i kommentarfeltet under!