Fredag ettermiddag åpner Lysbakken SVs landsmøte på Gardermoen. Blant hovedpunktene hans er den nye arbeidsmiljøloven som KrF og Venstre kom til enighet med regjeringen om på torsdag.

— I går ble regjeringen enig med Krf og Venstre om en arbeidsmiljølov som vil gi sjefen mer makt over ditt liv. I dag starter kampen for å ta makten tilbake.

Lysbakken mener den nye arbeidsmiljøloven ødelegger for folks muligheter til frihet.

Retten til lån

Lysbakken mener det handler om retten til fast jobb, boliglån, til å planlegge livet, til tryggheten faste stillinger gir den dagen noe skulle skje.

Han peker spesielt ut KrF, som er med å sikre flertall for den nye arbeidsmiljøloven.

— Tenk at det var KrF som skulle velsigne mer jobbing på søndager, inntil tre søndager på rad. Helligdagen, nå 75 prosent mindre hellig.

Bibel-vitser

SV-lederen begynner så å sitere fra Bibelen, til stor latter fra landsmøtedeltakerne.

— Som det heter i Bibelen: På seks dager skapte Herren jorden og havet og alt som er i dem, den syvende dagen hvilte han. Men bare fordi han hadde jobbet søndagsvakt de tre foregående helgene.

Kunstig asylbarn

Lysbakken bruker også tid på de mange utsendte asylbarna somble kastet ut av Norge gjennom 2012. Også her retter han kraftig skyts mot sentrumspartieneVenstres og KrFs samarbeid med den borgerlige regjeringen.

Han viser til at han nylig møtte Nathan, som ble symboletfor de lengeværende asylbarna i Bergen, på Flesland. Der skulle Nathan og farenbare ta imot besøk.

SV-lederenmener betegnelsen asylbarn er kunstig, og at de fremstår som annerledes ennandre barn.

— Vi sier fortsatt asylbarn. Men de er ikke asylbarn. De er barn. Like mye som alle andre barn. Like nysgjerrige, like glad i å leke, likeengstelige og utrygge når livet endrer seg, like avhengig av mamma og pappa,like sårbare og akkurat like mye verdt.Men vi behandler dem ikke som barn. Vi behandler dem som saksdokumenter.Som enda et papir i bunken. Eller som justisministeren så presist uttrykte det:Som et lager av lengeværende .

Sendteut mange

Lysbakkener ikke imponert over arbeidet fra regjeringshold når det gjelder saken omlengeværende asylbarn.

— Høsten2013 ble regjeringen enig med Krf og Venstre om at flere barn skulle få bli. Nå har vi fasiten: Nesten tre gangerså mange barn ble sendt ut i 2014 som året før. Deter en skam.

Hanviser til at for hver Nathan som får bli, så finnes det en Shaimaa som sendesut.

— Vi giraldri opp kampen for disse barna. Ta kampen for at de barna Frp har sendturettmessig ut, må få komme hjem.