• Sex-kundene vil aldri være trygge, sier politiet i Hordaland. Likevel: Bare to personer i Hordaland er anmeldt for sexkjøp så langt i år.

Det viser tall for årets fem første måneder.

I samme periode i fjor ble 12 sex-kunder anmeldt i Hordaland politidistrikt.

Vår viktigste utfordring er imidlertid å få sex-kundene til å forstå at de er med å legge grunnlaget for menneskehandel og grov og hensynsløs utnytting av kvinner og barn.

Politiadvokat Rudolf Christoffersen, Hordaland politidistrikt

— Vil ha aksjoner

Politiet går likevel ikke med på at sex-kundene har fått fritt spillerom i Bergen og Hordaland. Politiadvokat Rudolf Christoffersen i spesialgruppen Exit sier det slik:

— Personer som kjøper sex vil aldri være trygge. Politiet vil ha aksjoner på ulike tidspunkt. Vår viktigste utfordring er imidlertid å få sex-kundene til å forstå at de er med å legge grunnlaget for menneskehandel og grov og hensynsløs utnytting av kvinner og barn.

Exit-gruppen i Hordaland politidistrikt leder og koordinerer arbeidetmot sexkjøp, hallikvirksomhet og menneskehandel. Christoffersen viser til at gruppen har prioritert å arbeide med grove menneskehandelsaker.

— Det har selvfølgelig gått på bekostning av sexkjøp-sakene. Men vi mener likevel at vår prioritering er riktig. De mest alvorlige sakene må ha høyest prioritet, sier politiadvokaten.

Økning i Oslo

Mens anmeldelser mot sex-kunder går kraftig ned i Hordaland, er situasjonen en annen i Oslo. Der har de tatt 34 sex-kunder fra starten av året til slutten av mai. Det er ti flere enn på samme tidspunkt i fjor.

Politioverbetjent Harald Bøhler i Oslo-politiets Stop-gruppe sier økningen henger sammen med at vanlig, uniformert politi på patrulje i økende grad bruker sex-kjøpsloven.

Andre ting krever også oppmerksomhet.

Analysesjef Morten Ørn, Hordaland politidistrikt

— Det var en økende tendens i løpet av fjoråret at også vanlige patruljer bruker muligheten til å anmelde personer i åpenbare sexsalg-situasjoner, sier Bøhler.

— Bundet opp

Analysesjef Morten Ørn i Hordaland politidistrikt sier at jakt på sex-kunder ikke har hatt «kjempefokus» den siste tiden.

— I starten av sex-kjøpsforbudet gikk vi ganske tydelig ut og sa at vi ville jakte kunder, også ved bruk av «vanlige» politifolk. Men andre ting krever også oppmerksomhet. Og i år har politiets ressurser i ganske lange perioder vært bundet opp med fremstilling av fanger for retten, sier Ørn.

«Mer skjult»

Ørn mener også det er blitt vanskeligere å avdekke sexsalg.

— Markedet er blitt mer skjult. Det er grunn til å tro at gateprostitusjon er skrumpet inn, og at mye salg nå skjer gjennom elektronisk annonsering, sier Ørn.

— Ikke alarmerende

I Justisdepartementet (JD) reagerer de ikke særlig på de få sexkjøp-anmeldelsene i Bergen i år.

— Politiet i Bergen utmerker seg positivt i kampen mot menneskehandel. Vi måler ikke politiets innsats ut fra hvor mange sex-kunder som tas. De tallene vil variere. Politiet må følge med, men tallene i Bergen er i seg selv ikke alarmerende, sier seniorrådgiver i JD, Jan Austad, til bt.no.