HILDE SCHJØLBERG EVENSEN

Elektrosjokkvåpen, batonger, kastestjerner, slåsshansker og karatepinner. Dette er bare noe av det som tollerne på Bergen lufthavn Flesland har beslaglagt de to siste månedene. Felles for de fleste slagvåpnene er at de tas med hjem av menn i alderen 18-30 år som har vært på charterferie i Bulgaria.

Hele ni av totalt elleve beslag kommer fra det billige ferielandet i øst.

Flere kontroller

– Økningen har vært enorm. Likevel blir bare en brøkdel tatt. Jeg er overbevist om at det vi ser nå, bare er toppen av isfjellet, forteller etterforsker Håkon Nesse ved Fana politistasjon lufthavnseksjonen.

To, tre ganger i uken kommer det inn fly fra Bulgaria, og det er ved gjennomsøking av bagasje at våpnene dukker opp. Også Tollvesenet uroer seg over utviklingen.

– Vi er spesielt oppmerksomme på disse flyene. Fra tid til annen har vi også økt bemanning når disse maskinene kommer inn, sier kontorsjef for grensekontrollen, Arne B. Nilsen, ved Bergen regiontollsted.

Mest unge menn

Media har i sommer rapportert om bråk og vold spesielt ved feriestedet Sunny Beach i Bulgaria. Norske turister skal ha blitt ranet, fått dop i drinken eller opplevd annen kriminalitet. Flere av dem som er tatt på Flesland, har forklart at også de har vært utsatt for noe kriminelt.

– Noen har fortalt at de ble ranet mens de var der, og det er mulig at intensjonen ikke er å bruke våpenet. Men hva hvis en turist som er i ferd med å bli ranet, trekker frem en slik? Konsekvensene kan bli fatale, sier politietterforskeren.

De fleste som tas, er mellom 18 og 30 år. De færreste har et rulleblad fra før, ifølge politiet. Nesse har heller ikke inntrykk av at dette er personer som er ute etter bråk, eller som er mer voldelige enn andre.

Får bot

Våpenforskriften sier at det er forbudt å ta med seg slike våpen inn til Norge. Blir du tatt, vanker det i første omgang bøter. Nekter du å vedta boten, blir det rettssak og anmerkning på rullebladet.

– Flere av dem som tas, er uvitende om at det er ulovlig. De får beskjed i butikkene der nede om at dette er lovlig også i Norge. Slike ting koster en slikk og ingenting der, og det er lett å bli fristet, sier Nesse.

Politiet ønsker derfor å advare mot slike kjøp.

– Man bør tenke seg nøye om. Ofte er det spontankjøp fordi det er lett tilgjengelig, men vi plikter å informere når de ubetenksomt gjør slike ting, fastslår Nesse, og legger til:

– Noen er blitt veldig lei seg når de oppdager at dette ikke er lov. Jeg har opplevd at store gutter sitter og gråter på kontoret vårt.

KJØPER I BULGARIA: ­¿ De er lett tilgjengelige i utlandet, og kjøpes gjerne på impuls. Men det er ulovlig å ta dem med til Norge, sier politietterforsker Håkon Nesse. Her med noen av sommerens beslag.