— Småsvinn er et betydelig problem for hele bransjen, sier informasjonsrådgiver Baard Fiksdal i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL).

Det er ikke bare småting som håndklær og kopper som forsvinner fra hotellrommene. Baard Fiksdal forteller at også hårfønere, tv-er, dyner, lamper og til og med gardiner har forsvunnet!

— Noen hoteller velger å angripe problemet med humor, forteller Fiksdal, og trekker frem Olavsgaard Hotell på Skedsmokorset som eksempel. Under kaffekoppene har de skrevet: «Denne koppen er rappet fra Olavsgaard Hotell».

Stjal antikvariske pistoler

Hotelldirektør Cornelius Middelthon ved Radisson SAS Hotel Norge og Radisson SAS Royal Hotel på Bryggen bekrefter at det fra tid til annen forsvinner ting og tang fra hotellene.

— Vi har 200.000 overnattingsgjester i året. I tillegg er det flere hundre tusen som er innom på konferanser og liknende. Det er selvsagt noen som lar seg friste, men vi velger å stole på gjestene våre fremfor å mistenkeliggjøre dem, sier Middelthon.

Blant de mer uvanlige forsvinningssakene trekker han frem fjorårets tyveri av to antikvariske pistoler, som var utstilt i biblioteket på Hotel Norge.

— Det hender også at folk stikker av fra regningen, eller forsyner seg med puter og den slags. Vi har også hatt en episode der en person utenifra forsøkte å snike seg inn bakinngangen og stjele tomflaskene våre, sier Middelthon.

— Men de aller fleste av våre gjester er til å stole på, legger han til.

Ikke moralsk forvitring

Markeds- og Mediainstituttet (MMI) har siden 1985 kartlagt nordmenns etikk og holdninger gjennom prosjektet Norsk Monitor. Over 4000 personer deltar i intervjuundersøkelsen, som gjennomføres annethvert år. Det er stort sett de samme spørsmålene som går igjen, slik at resultatene kan sammenliknes over tid.

— Siden 1995 har vi inkludert et spørsmål om det er OK å ta med seg håndklær fra hotellrom. 72 prosent mener at det ikke kan godtas, resten synes ikke at det er så ille, forteller professor Ottar Hellevik, som er forskningssjef ved MMI.

Han legger til at de som synes håndkletyverier kan forsvares ikke nødvendigvis forsyner seg med håndklær selv.

— Men mange tenker nok at «et håndkle fra eller til spiller ingen rolle». Andre mener kanskje at et hotellrom koster så mye at et håndkle burde være inkludert i prisen, fabulerer professoren.

Han mener likevel at man ikke kan snakke om moralsk forvitring blant nordmenn.

— Moralen har endret seg over tid. Det er enkelte ting vi godtar i dag, som vi ikke ville akseptert tidligere, påpeker Hellevik.

På enkelte områder er nordmenn også blitt mer moralske, blant annet når det gjelder skattesnyteri og forsikringssvindel.

I 1985 sa 71 prosent at skattesnyting ikke kunne godtas. Dette tallet var steget til 78 prosent i fjor. I 1995 mente 74 prosent av forsikringssvindel var uakseptabelt. I fjor var dette tallet 80 prosent.

— Men hvis 20 prosent synes det er greit å overdrive tapene overfor forsikringsselskapene, utgjør det likevel store verdier, sier moralforskeren.