Åstveitstemma kalles av de fleste åsabuer for «Kanalen». Vannet strekker seg fra Vågslien til Åstveit, og rundt vannet er det i dag en delvis brukbar tursti.

I år har åtte medlemmer av Lions Club Åsane Nord arbeidet med å gjøre denne naturstien framkommelig for alle. Vi treffer dem på årets siste dugnadsdag, onsdag i denne uken, for å se hvordan det går med arbeidet.

– Det første vi har gjort har vært å starte ved Vågslien, der framkommeligheten er verst. Første del av turstien er i dag ikke bra, og spesielt når det har vært nedbør, er det veldig vått og sleipt her. Det er i dette området det er mest arbeid, forteller Lions-medlem Terje Espelid, som er en av initiativtakerne til prosjektet.

– Dette var egentlig Knut Hegland sin idé. Han var medlem hos oss, men gikk nylig bort. Vi ville gjennomføre det han foreslo, og dette har blitt godt mottatt. Nå er det åtte medlemmer som jobber sammen om dette, forteller Espelid.

Byfjellsstandard

Allerede fra første fottrinn fikk en trøbbel, når en skulle gå løs på denne turstien. Den starter nemlig med en svært bratt skråning, som blir gjørmete og glatt når det regner.

Denne skråningen er nå lekende lett å ta seg ned. De ivrige Lions-medlemmene har nemlig bygget en solid trapp med rekkverk, som tar en ned hele den bratte skråningen uten å bli så mye som våt på beina.

– Vi har gode medhjelpere her, og denne trappen kjøpte vi som byggesett. Her har vi bygget den sammen, og fått den på rett plass. Treverket er boltet fast i fjellet, så dette er solide greier, sier han til Åsane Tidende.

Også materialene som er brukt, er solide. Alt som er bygget av Lions, holder såkalt byfjellsstandard.

Bygget bro

Materialer av tettvokst furu er blitt kjøpt inn fra Bergen Skog og Træplantingsselskap.

– Dette er materialer som er ment å vare veldig lenge. Dette brukes av treindustrien selv, og er trevirke som tåler alt av påkjenninger. Det er meningen at folk skal ha glede av det vi bygger i mange, mange år framover, forteller Espelid videre.

I bunnen av den flunkende nye trappen, møter turgåerne nye utfordringer, i form av en bekk som renner tvers over stien. Her er det ikke enkelt å komme seg tørrskodd over. Det vil si. Nå er det lett, for de åtte arbeidskarene fra Lions har nemlig bygget en bro med rekkverk over det sildrende vannet.

– Det er viktig at alle klarer å komme seg fram her, og med rekkverk er det ikke så skummelt for de eldre turgåerne heller, sier Espelid.

Omfattende arbeid

Det er omfattende arbeid de åtte mennene har gjort for å få den skumle skråningen og elven overkommelig. For å bygge broen, har de fraktet seks meter lange tømmerstokker for hånd, ned skråningen.

– Det var ikke enkelt, men med tau og tålmodighet gikk det bra. Men det var tungt arbeid. Dette er arbeidsvillige folk, så det har ikke stått på viljen, sier Espelid.

Han forteller videre at Lions-medlemmene neste år skal fortsette arbeidet rundt hele Åstveitstemma, slik at den gamle hovedveien fra Tertnes til Bergen åpnes for allmennheten igjen.

– Vi har vært i god dialog med grunneierne, og har fått klarsignal til å gjøre dette arbeidet for innbyggerne i Åsane, sier han, og forteller til slutt at målsetningen for neste år, er å få ferdigstilt hele turstien.

– Vi har som et klart mål å bli ferdig med dette neste år. Da skal det være mulig å komme seg tørrskodd rundt hele vannet. Fra Vågslien til Golfbanen, og til Åstveit Skole. Vi har tatt oss av arbeidet, men håper at sponsorer melder seg for å være med å hjelpe oss med å betale for materialene. Det vi ikke får dekket inn, betaler vi selv, avslutter han.

TAR TAK: Disse karene fra Lions Club Åsane Nord skal sørge for at åsabuene kan gå turstien rundt Åstveitstemma tørrskodd. Den åtte meter høye trappen har de bygget selv. Foto: Andreas Isaksen
I ARBEID: Stein flyttes, og broer bygges. I 2009 skal turstien stå ferdig. Foto: Andreas Isaksen
FERDIG: Her er broen over bekken ferdig. (Foto: Knut Sevald)
TUNGT: Her bærer dugnadsgjengen ned de lange tømmerstokkene til broen. (Bilde tatt forrige torsdag av Knut Sevald)