«Aksjon Rein Fugl» er et samarbeidsprosjekt mellom en rekke miljø— og dyrevernorganisasjoner, blant andre NOAH, Naturvernforbundet og Norsk Ornitologisk Forening. Rådgivningsfirmaet Norsk Naturinformasjon har det faglige ansvaret for aksjonen, som vil bli den første i sitt slag her til lands.

— Grunnen til at vi ønsker å være med på dette, er at det vil gi oss kunnskap som i dag ikke finnes i Norge. Erfaringene nå vil gjøre oss bedre rustet neste gang det går galt, sier Tom S. Tomren i Norges Naturvernforbund i Hordaland.

Læremestere er erfarne fuglevaskere fra den britiske organisasjonen International Fund for Animal Welfare, som har vært i sving med såpe og vann etter flere store oljeutslipp tidligere.

Den største utfordringen blir trolig å få kloa i fuglene. Dyr som ikke er helt tilgriset vil ikke la seg ta til fange frivillig, og folk blir også oppfordret til ikke å jage skadet fugl.

— Vi har bruk for frivillige med småbåter som kan delta i innsamlingen. Skadet fugl skal plasseres i en pappkasse med aviser eller et håndkle i bunnen, og skal stå mørkt, kaldt, stille og rolig. Det gjelder også å passe seg for nebbet, fuglene kan lett være aggressive, sier Karen Tvedt, talskvinne for aksjonistene.

Når dyrene først er vasket, kan det ta flere måneder før fjærdrakten har gjenvunnet fettlaget som skal til for at de skal kunne overleve ute i naturen. I mellomtiden må de holdes fanget og fôres og pleies daglig.

— Til dette arbeidet trenger vi mange frivillige i lang tid fremover, sier Tvedt, som ber interesserte om å ta kontakt.

Det ble i går rapportert om mye skadet fugl inne i fuglereservatet på Herdla, til tross for at strendene på Herdla ikke hadde fått olje på seg.

— Det er sett skadet islom, sjøorre, havelle, ærfugl og stokkand. Mye tyder på at et oljeflak drev igjennom området natt til lørdag. Det er helt usannsynlig at alle disse fuglene har fløyet inn i området etter å ha fått olje på seg et annet sted, sier Alf Tore Mjøs i Norsk Naturinformasjon.

Hvem som skal betale for vaskeaksjonen var i går ennå ikke avklart, men aksjonistene setter sin lit til at Jebsen Management eller forsikringsselskapet deres skal være med på å gjøre opp regningen.

Aksjon Rein Fugl kan nås på tlf. 9066 0734.