1. juli blir en 16-årig asylsøker skutt på Hvalstad.
  • Natt til 23. august blir en norsk-somalisk fembarnsfar drept i Trondheim.
   1. september blir en 48-årig mann av utenlandsk opprinnelse slått ned foran øynene på sin egen sønn på bensinstasjon i Oslo.

   Dette er eksempler på vold og til og med drap som kan skyldes rasistiske motiver, og danner bakteppet for Jerads oppfordring.

   — Drapet i Trondheim virket veldig sterkt på meg. Som innvandrer med mørk hudfarge påvirker slikt meg som individ, sier Jerad.

   Også voldsepisoden i Oslo gjør inntrykk og vekker bekymring.

   — Ungdommer i Norge får seg til å gjøre slikt helt åpent. Hvordan ser de på oss som ser annerledes ut? Som dyr eller som mennesker? Alle må jo være enige i at uskyldige ikke skal straffes.

   Appell med applaus

   Mandag holdt Jerad en følelsesladet appell mot rasisme fra bystyrets talerstol. Den ble møtt med rungende applaus.

   — Det var sterkt for meg. Jeg ble veldig glad over å se at alle klappet, fra Frp-politikere til Rødt, sier en rørt Jerad.

   — Applausen gjorde meg trygg. Det gjør at jeg kan stole på mine medpolitikere på tvers av politisk ideologi. Innerst inne er vi alle gode mennesker.

   Nå ønsker Jerad at applausen fra Gamle rådhus i Bergen skal spres til alle kommune- og bystyrer over hele landet.

   — Jeg vil at alle kommuner i Norge går ut og markerer en holdning mot økende rasisme og rasistisk motivert vold, slik Bergen bystyre gjorde på mandag.

   - Aktivt mot rasisme

   I lys av de siste måneders hendelser har justisminister Knut Storberget (Ap) etterlyst demonstrasjonstog som det 2001, da 40.000 nordmenn gikk i fakkeltog i protest mot at 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept.

   Også Politiets sikkerhetstjenestes (PST) advarer mot økende rasistisk aktivitet. I PSTs trusselvurdering for 2008 skriver de blant annet at «antallet nettsteder og blogger med høyreekstrem orientering har økt og innholdet er mer rasistisk og truende enn tidligere».

   Skremmende

   — Rasistiske handlinger oppstår ikke i et tomrom. De kan spores til et debattklima og en holdningsendring, mener Jerad.

   Den siste tids opphetet lokal og nasjonal asyldebatt med bruk av sterke ord og uttrykk, kan ses i denne sammenhengen, tror Ap-politikeren.

   I diskusjonen om nytt asylmottak i Klokkarvik på Sotra har grove rasistiske meldinger florert, ikke minst hos en Facebook-gruppe har hetsen vært grov.

   Abdelmajid Jerad synes utviklingen er skremmende, ikke minst fordi det skjer i gode tider.

   — Tenk da på hvordan det kan gå i dårligere tider. For ofte er rasismen sterkere når det går dårligere, sier Jerad.

   HELGE SUNDE