Politiet gleder seg over at færre knipses av boksene.

— Statistikken er gledelig. Fotoboksene har aldri kontrollert så mange, og likevel ser vi færre overtredelser, sier politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet.

I fjor ble det registrert 121 millioner passeringer på landsbasis, seks millioner flere enn året før. Likevel var det 24.000 færre bilister som faktisk utløste fotoboksen.

Les også: Flest fakkes i Fløyfjellstunnelen

— Dette viser at de virker. Hensikten ikke er å ta folk, men senke hastigheten og sørge for færre ulykker, sier Guttormsen.

Skylder på GPS-varsling

Han tror nedgangen henger sammen med at fotoboksene er bedre skiltet.

— Folk vet hvor de står, så det skulle være rimelig unødvendig å bli tatt. I tillegg er det en del som bruker GPS, slik at de varsles på forhånd, sier han.

Fotoboksene, som sørget for at 2000 mistet førerkortet i 2005, klarte bare å «ta» 1400 i fjor - til tross for 25 millioner flere passeringer dette året.

Likevel øker antallet som mister lappen for fartsovertredelser.

Politiet tar flere selv

Årsaken er at politiet selv tar stadig flere fartssyndere på fersken - både på landsbasis og i Hordaland og Sogn og Fjordane (se tabellen under).

— De manuelle kontrollene er mer uforutsigbare, og her ser vi en økning i grovere overtredelser, sier Guttormsen.

5500 bilister i Norge ble fratatt førerkortet på stedet i 2005. I fjor var tallet økt til 7000, til tross for at politiet har kontrollert like mange de siste årene.

— Forklaringen er at vi velger og sted mer bevisst. Vi velger steder der det skjer ulykker, og er ikke der for å ta folk, men for å få ned hastigheten, sier politiinspektøren.

I fotoboksstatistikken (se tabellene under) skiller Sogn og Fjordane seg ut på den måten at svært mange får førerkortet beslaglagt i forhold til antall bilister i fylket.

Ifølge Guttormsen kan dette ha sammenheng med at de aller fleste fotoboksene i Hordaland er plassert i mer tettbebygde strøk.

PS! Bømlafjordtunnelen faller utenfor Hordaland politidistrikt, og er derfor ikke med i statistikken. Fjorårets tall herfra er som følger: 792.000 kjørte forbi fotoboksene i tunnelen. 1224 av disse utløste fotoboksen, og 707 ble anmeldt eller bøtelagt. 43 av disse mistet førerkortet.

Samlet utgjorde bøtene herfra knappe 2,8 millioner kroner.

Har du synspunkter på statistikken? Diskuter tallene her.

TAR FLERE SELV: I Hordaland og Sogn og Fjordane ble 220.000 bilister kontrollert av politiet i fjor. Over 12.000 ble anmeldt eller bøtelagt, og 731 mistet førerkortet - en klar økning fra årene før. ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE