Ingen skilt forteller trafikantene at de blir avkrevd bompenger på disse fergestrekningene.

— Veimyndighetene har forsømt seg, mener Roald Stigum Olsen. Høyre-veteranen har vært på ferietur langs norskekysten. Han har merket at de fleste fergekaiene i Møre og Romsdal og langs Trøndelagskysten, omhyggelig er skiltet med Veivesenets blå skilt som opplyser at det kreves inn bompenger på fergene.

— Slike skilt har jeg aldri sett, verken i Hordaland eller Sogn og Fjordane, selv om det kreves inn bompenger til nye veiprosjekter på flere fergesamband, sier han.

Opplysningsplikt

Regiondirektør i Forbrukerrådet, Region Vest, Pia Kleppe Morken, peker på at alle som tar betalt for en tjeneste eller en vare har plikt til å opplyse om hva som er inkludert i prisen.

— Om fergeselskapene på en fergestrekning i tillegg til billettprisen også krever inn bompenger bør de reisende bli opplyst om dette. Helst bør det også opplyses om hvor mye av billettprisen som er bompenger, sier hun.

Vi har ingen slik praksis.

Helge Rong, Statens vegvesen

Kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, Region Vest, Helge Rong, bekrefter at det ikke er satt opp spesielle «bompengeskilt» på fergekaiene på Vestlandet.

Regelverket som Statens vegvesen holder seg til gir ingen påbud om slik skilting, forklarer han.

— I Møre og Romsdal, er det innarbeidet praksis å skilte fergesamband med forhåndsinnkreving av bompenger på samme måte som bompenger blir skiltet. I Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane har vi ikke noen slik praksis, sier Rong.

Står på billetten

Det er Fjord 1 som trafikkerer de store fergesambandene i Hordaland. Kommunikasjonsdirektør Ingrid Færøyvik opplyser at det om bord i fergene alltid står oppslag om billettakster.

Er det bompengeavgifter inkludert i taksten, blir det spesifisert. Samme informasjon blir også gitt i ruteheftene.— I tillegg blir selvsagt bompengetakst og billettakst spesifisert på kvitteringen, sier hun.

Leder i samferdselsutvalget i Hordaland fylkeskommune, Gustav Bahus (Frp), går ut fra Statens vegvesen Region Vest følger det regelverket som gjelder og setter opp nødvendig skilting på fergekaiene.

Hva synes du om praksisen? Diskuter under: