Brann møter Start på Stadion i ettermiddag. Sørlandsklubben er en av få klubber som følges av en liten skare av det mange mener er fotballpøbler. Men Brann-tilhengerne håper å unngå bråk.

— Det er på tide at folk forstår at dette er et samfunnsproblem, ikke et fotballproblem. Dette er ramp og pøbler. Det er synd at de kan bruke Brann som dekke for det de holder på med, sier Morten Talhaug i Brann Bataljonen.

_Les BTs sjefredaktør Trine Eilertsens kommentar:

«BT skal ikke beskytte pøbler som dere. Vi kommer ikke lenger til å sladde bilder av dere [...]. Vi vil løpende vurdere å offentliggjøre navn og bilde [...] for å fortelle hvem dere er.»_

Slag, spark, stein og flasker

Sammen med fem andre, deriblant leder Frode Hellebø, benytter de en varm torsdag ettermiddag til å selge medlemskap og supporterutstyr i gågaten på Nesttun.

Før Vålerenga-Brann smalt det i Oslo sentrum. Et 50-talls pøbler barket sammen. Etter kampen fortsatte like mange slåssingen. Slag, spark, stein og flasker ble kastet. 42 ble pågrepet. (Aftenposten april 2009)

Kontrasten mellom Bataljonen og deres hardhendte «fettere» kan knapt bli større.

– Ingen av oss i det organiserte supportermiljøet deler deres interesser. De er heller ikke noe direkte problem for oss. Slåsskampene er oftest langt unna arenaene. Men vi tar sterkt avstand fra all voldsbruk og pøbelfakter. Vi vil at fotball skal være en fin og trygg opplevelse for alle på kampene, sier Hellebø.

«Hater hater hater casuals»

Selv om vanlige fotballfans har lite med slåsskjempene å gjøre, så har det vært en og annen trefning. Blant annet på puben Onkel Blaa i Bærum i april i fjor. Brann møtte Stabæk og tilhengere fra begge lag samlet seg på puben.

Noen av de såkalte fotballpøblene fra Bergen kom inn. Det oppsto en krangel. Glass suste gjennom luften. Ifølge innlegg på Brann Bataljonens forum slo vanlige supportere fra Brann og Stabæk seg sammen. De sang «hater hater hater casuals» inntil gjengen forsvant.

Politiet omringet og pågrep 27 personer på Ny-Krohnborg skole to timer før en Brann-kamp. Grunnlag: Slåssing og forulemping av politimenn. (BT mai 2008)

– De fleste skjønner at de vanlige tilhengerne ikke har noe med disse folkene å gjøre. Men det er irriterende å bli konfrontert med dem fra andre lags tilhengere på mange bortekamper, sier Hellebø.

Talhaug sier de blir tatt imot med åpne armer på bortekampene, og misliker å måtte bruke tid på å passe på at de ikke greier å registrere seg som medlemmer i Bataljonen og at de ikke får billetter gjennom dem.

– Behov for spenning

Hellebø mener det er en politioppgave å stoppe dem. Han har god tro på at sviende bøter kan bidra.

– Det hindrer dem i å få armslag, spesielt på bortekampene.

Talhaug mener også at avisene må slutte å sladde ansiktene på dem som steller til slåsskamper på offentlig sted.

– Det fortjener de ikke.

Nærmere 60 fotballpøbler fra Bergen og Kristiansand barket sammen på en fotballbane i sørlandsbyen. Flere skal ha blitt skadet. (BT august 2007)

BT har snakket med folk i det såkalte casualmiljøet. De vil ikke være med på at de er et samfunnsproblem.

– Vanlige supportere risikerer ingenting. Her er det antatt likestilte «gjerningsmenn» mot hverandre, sier en med en del års erfaring fra miljøet.

– Hvorfor er dere med på dette?

– Vi lever veldig beskyttede liv fra vugge til grav, vi blir aldri utsatt for fare. Derfor får vi ikke brukt de reflekser vi har for å mobilisere i farlige situasjoner. Margaret Thatcher sa at alle generasjoner trenger en krig, en ytre fiende som kan utløse disse refleksene. Dette er vår sikkerhetsventil, det utløser vårt behovet for spenning, sier han.

To store gjenger med fotballpøbler fra Østlandet og Bergen beveget seg rundt i sentrum. 13 personer ble pågrepet, blant annet for slagsmål. (BT april 2007)

– Hvor mange er med i Bergen?

– 60-70 på gode dager. Med de minst aktive er det over hundre.

– Hvem er de?

– To grupper: De eldre som har vært med i mange år. For dem står fotballinteressen i høysetet. Men også kameratskap, musikk, øl og slåssing. De yngste er med for kameratskapet og kicket ved å slåss.

– Følelsene som styrer

– Hva synes du om at en del har dommer for vold og annen kriminalitet som ikke har noe med dette å gjøre?

– Det har jeg ingen kommentar til. Har man hang for dette så finner man miljøer med likesinnede.

Han forteller at de har en kodeks for slåsskamper.

– Man slår ikke noen som ligger nede og man bruker ikke våpen. Men det er vanskelig å etterleve dette i praksis. I slike situasjonene er det følelsene som styrer, ikke fornuften.

Er casuals et samfunnsproblem? Hva mener du?

Odd Mehus
SCANPIX
SCANPIX