Rådgiver Trond Hjort-Larsen i Kystverkets beredskapsavdeling sier til NTB at skipet ble løftet av grunna ved flo sjø klokka 21 søndag kveld. Da ble havaristen trukket en snau sjømil inn i Laksefjorden hvor resten av lasten blir fjernet og mer sjøvann bli pumpet ut. Mandag skal skipet slepes til Sørreisa.

Lørdag kveld snakket bt.no med kapteinen på skipet. De opplevde dramatiske minutter i det trange sundet.

— Det er selvfølgelig aldri kjekt når noe sånt skjer, erkjenner kaptein på loddesnurperen «Hundvåkøy», Lars Tore Skår, overfor bt.no lørdag kveld.

Lørdag morgen var kapteinen nede i lugaren sin og ante fred og ingen fare. Snurperen var fullastet med 1400 tonn lodde, på vei fra fiske på Finnmarkskysten til Egersund for levering. Turen sørover gikk innaskjærs, gjennom Gisundet i Troms, rett i nærheten av Finnsnes.

Sterk strøm

Men i løpet av noen få minutter endret ruten seg dramatisk.

— Strømmen var veldig sterk i sundet, og før vakthavende på broen hadde fått sukk for seg, var båten havnet på tvers. I mot kom en annen båt som ikke hadde sjanse til å unngå kollisjon. De i den andre båten har ikke skyld i det som skjedde, forteller kapteinen

«Hundvåkøy» fikk hull i skroget etter kollisjonen og havnet på en sandbanke med sterk slagside. Mannskapet måtte i hui og hast komme seg på broen, ikle seg overlevingsdrakter, og komme seg i livbåtene.

— Jeg vil anta at det tok noen få minutter fra alarmen gikk til vi alle var oppe på broen og fikk på oss drakter. Noen lå og sov, men vi var raskt på plass. Sånn sett er jeg fornøyd med hvordan rutinene fungerte, sier skipperen.

Reiser hjem

Mannskapet er naturlig nok preget av det som skjedde, men har det etter forholdene bra. De er innlosjert på hotell og skal reise hjem igjen søndag. Totalt er det 10 personer ombord, ni av dem er bosatt i Hordaland.

— Vedkommende som var på broen da dette skjedde i dag tidlig, har naturlig nok behov for litt ekstra oppfølging, sier Skår.

Styrmann og skipper ble lørdag avhørt av politiet. Statens havarikommisjon for transport er også koblet inn i saken, skriver NTB.

Halvparten losset av

Sent lørdag kveld klarte Kystverkets beredskapsavdeling å tette hullet i skroget. Båten lå stabilt, og arbeidet med å lense maskinrommet for vann kunne starte.

— I løpet av natten har vi klart å senke vannstanden i maskinrommet med nesten to meter, samtidig som man har overført deler av lasten til snurperen «Havdrøn», opplyser rådgiver Trond Hjort-Larsen i Kystverkets beredskapsavdeling søndag formiddag.

Og søndag kveld løftet altså floen båten av grunnen den sto på.