For 14 dager siden kunne Torill Selsvold Nyborg henge fylkesordførerkjedet på fylkesordfører Tom-Christer Nilsen. Hun mistet med det en årlig inntekt på 1.010.000 kroner.

Har til smør på brødet

— Jeg håper mannen min kan hjelpe meg med en brødskive, sa hun til NRK den dagen det ble kjent at Høyre tok fylkesordførervervet. Nå tyder mye på at hun har til smør på brødet også de neste fire årene.

I går ble hun valgt til følgende posisjoner:

Styremedlem i BKK – honorar 93.000 kroner

Styremedlem Bergen Os Bompengeselskap, honorar 20.000 kroner.

Styremedlem Bybanen AS, honorar 25.000 kroner.

I forrige fylkesting ble hun utnevnt til kandidat til nytt styre i Helse Vest, der honoraret er 107.000 kroner.

Som fylkesutvalgsmedlem og gruppeleder for KrF mottar hun 307.000 kroner. Samlet godtgjørelse kan bli 550.000 kroner i året. Det er svært godt betalt for en deltidspolitiker, men under halvparten av de 1,2 millioner kronene hun har hentet inn på politikken hvert av de foregående årene.

— Lønnen fra fylkeskommunen er redusert med 700.000 kroner, og det merkes, sier Torill Selsvold Nyborg.

Til BTs oversikt over verv presiserer hun at det ikke er endelig avgjort om hun får fortsette i Helse Vest.

— Jeg er kandidat, men det er departementet som utnevner, sier Selsvold Nyborg som har fått en pause fra politikken frem til 1. februar.

— Jeg må skaffe meg en jobb i tillegg til deltidspolitikken, sier hun.

Pragmatiske KrF

Det kunne ha blitt mindre på KrF, om ikke partiet inngikk en avtale med Høyre om å stemme på fylkesordfører Tom-Christer Nilsen.

— Vi gikk i en dialog med Frp og Høyre, og vi fikk noen av de vervene vi ville ha. Jeg får blant annet fortsette i Sunnhordland bru- og tunnelselskap, sier KrFs Pål Kårbø, som forhandlet med Høyre og Frp.

— Hvordan er det for partiet å inngå en avtale om å støtte fylkesordføreren, og som gir partiet betalt i form av gode verv?

— Vi ser pragmatisk på dette. Frp og Høyre har ikke en politisk plattform. Nå har vi inngått en avtale med dem, som gir de to en sjanse til å drøfte med oss. Vi har en mulighet for å komme til bordet, forhandle og påvirke politikken. Det er vi opptatt av, for vi er realpolitikere, sier Kårbø.

Fylkestinget fordelte i går flere hundre ulike verv i en stor pakke. De viktigste vervene er ledervervene i de politiske utvalgene.

De eksterne vervene har ulik verdi, både hva betaling og prestisje angår. Ingen av politikerne har mer enn fire eksterne styreverv, varamedlem unntatt.

Verv-vinnerne

Fylkesvaraordfører, Mona Hellesnes (V):

Vestlandsrådet

Vassregionutvalget

Klimarådet

Norsk Kultursentrum rådet

Forum Nye Bergensbanen

Gruppeleder og fylkesutvalgsmedlem, Ruth Grung (Ap):

Regionpakke Bergen

Fiskeriforum vest

Fylkestingsmedlem, Pål Kårbø (KrF):

Grieghallen AS

Sunnhordland bru og tunnelselskap AS

Nordhordlandspakken

Skatteklagenemnda

Leder av Samferdselsutvalget, Gustav Bahus (Frp):

Bro og tunnelselskapet AS

Jondalstunnelen AS

Stamvegutvalget