Bergens Tidende skrev i går at flere idrettslag i Bergen planlegger å begynne med bingodrift.

Foreløpige tall fra Lotteritilsynet viser at bingoene, inkludert bingoautomater, hadde en omsetningsøkning på 500 millioner kroner i fjor. Antall bingoautomater har økt med 735 siden august i fjor.

Les mer: Fem nye bingoer på vei

– Pengeinnsatsen må begrenses og premienes verdi reduseres. I dag kan en spiller vinne 12.000 kroner. Det er altfor høyt, sier Norges ledende ekspert på spilleavhengighet, Hans Olav Fekjær.

For å redusere antallet bingohaller må det innføres en grense for maksomsetning, slik at de blir mindre attraktive å drive, mener Fekjær. Han får støtte av psykolog Helga Myrset Arnestad, stipendiat ved Universitetet i Bergen.

– All forskning viser at jo mer tilbudet øker, jo mer øker omfanget av spilleavhengighet. Tilgjengelighet er en veldig viktig faktor, sier hun.

Arnestad jobber med en doktorgrad om spilleavhengighet.

Arven forsvant på bingo

Selv om det tar lengre tid å spille bort formuen på bingo enn på de gamle automatene, har Fekjær behandlet flere som har brukt opp pengene sine på bingo.

– En av pasientene spilte bort en arv på 500.000 kroner. Mange kjøper flere brett og sitter i mange timer. Da kan pengene fly, sier Fekjær.

Statistikk fra Lotteritilsynet viser at det er flest kvinner som sliter med bingoavhengighet. Tallene viser også at prosentandelen som ringer inn til Hjelpelinjen for spilleavhengige på grunn av bingo eller bingoautomater har økt fra 6,6 prosent i 2006 til 9,5 prosent hittil i 2008.

Både psykiateren og psykologen tror noen av de gamle automatavhengige har gått over til bingo.

– Når folk slutter med én type spill, går de over til noe annet. Dessuten drev mange med begge deler fra før, mener Myrset Arnestad.

Bingoautomater fortsatt lov

Også bingoautomatene skaper problemer. Kulturminister Trond Giske valgte å ikke forby dem da han innførte de nye reglene for spilleautomater i juli i fjor.

– Bingoautomatene er på mange måter verre enn de gamle automatene fordi toppgevinsten er så høy. Mange ser seg blinde på den, sier Fekjær.

Ingen i politisk ledelse i Kulturdepartementet var tilgjengelig for kommentar i går, men kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz forteller at bingoautomatenes videre skjebne skal behandles i departementet til høsten.

Foreløpig setter de ikke inn noen ekstratiltak mot bingoavhengighet.

– Vi følger med på utviklingen, men kan ikke se at det har vært noen alarmerende økning, sier Gjørtz. Hun påpeker at 2008-statistikken foreløpig baserer seg på et lite tallgrunnlag.

– Må klare seg uten

Idrettslagene Flaktveit, Gneist og Viking har planer om å begynne med bingo. Totalt er fem nye bingoer er planlagt opprettet i Bergen.

– Det eksiterte idrettslag før 1995 også, da lovendringen som tillot automatinntekter kom. Flertallet av norske idrettslag har aldri hatt automatinntekter, og fordelingen har vært meget urettferdig, sier Fekjær.

Han mener idrettslagene må kunne klare seg uten inntekter fra pengespill.

Bør bingo begrenses? Si din mening!

Bergens Tidende