IRINA LEE

PÅL ENGESÆTER

Klokken 18.49 svinger en rød bil inn på Statoil-stasjonen i Fjøsangerveien. Bagasjelokket er åpent. Dermed er det umulig for kameraet å fange opp registreringsnummeret. Nummerskiltet i fronten er også fjernet. I løpet av tre minutter har mannen fylt 57,38 liter bensin. Med full tank svinger han ut igjen på Fjøsangerveien. Uten å ha betalt en krone.

— Om han glemte å betale eller stakk av fra regningen med vilje får jeg aldri vite. Siden jeg ikke har registreringsnummeret hans, vil jeg heller aldri klare å spore ham opp, sier daglig leder Frank Jensen. Regningen på 585,28 kroner må han føre som tap.

Fingeravtrykk på pumpen

I bransjen kalles de bare pumpestikkere, bilister som fyller tanken og drar sin kos.

— Dette er et stort problem for forhandlere over hele landet, sier daglig leder Jan Carho i Bensinforhandlernes bransjeforening.

Bransjeforeningen antar at 70 prosent av svinnet skyldes glemsomhet eller misforståelser. Resten er rent bensintyveri.

Drastiske tiltak vurderes nå for å få has på svinnet. Et forslag er å installere optiske lesere på pumpen som sjekker kundens fingeravtrykk.

— Dersom personen er fri for betalingsanmerkninger, blir pumpen frigjort. Hvis man har stukket av fra regningen tidligere, vil maskinen kjenne igjen avtrykket. Man blir da nødt til å oppsøke betjeningen, og gjøre opp for ubetalte regninger, før man kan fylle bensin, sier Carho.

Resultatet er at bensintyver vil klare å stjele bensin kun én gang. Neste gang de forsøker seg vil fingeravtrykket avsløre dem. Men det vil ikke være mulig for bensinstasjonene å finne ut hvem fingeravtrykkene tilhører.

— Datatilsynet var først svært skeptiske, men da de skjønte at vi ikke ville kunne identifisere den enkelte, var de positive, sier Carho.

Teknologien for å gjennomføre dette finnes allerede.

— Problemet er at de store oljeselskapene foreløpig ikke er villige til å ta regningen, sier Carho, som anslår at prosjektet vil koste mellom 2 og 10 millioner kroner. I tillegg vil det koste rundt 1500 kroner å installere optiske lesere per bensinpumpe.

Store summer

VestNytt skrev i går om Esso-stasjonen på Ågotnes, der pumpestikkere forsyner seg med bensin for 50.000 kroner årlig.

— Vi klarer å spore opp de fleste og får omtrent halvparten tilbake, forteller daglig leder Frank Kjelsvik.

Han understreker at ikke alle som stikker av fra regningen er bensintyver.

— Noen glemmer rett og slett å betale for bensinen etter at de har kjøpt seg en pølse, eller truffet kjentfolk på stasjonen, sier Kjelsvik.

Hans erfaringer bekreftes av daglig leder ved Statoil-stasjonen i Fjøsangerveien, Frank Jensen. Flere ganger i uken opplever han at kunder forlater stasjonen uten å gjøre opp for seg.

— At folk ikke betaler skyldes ofte misforståelser, særlig i forbindelse med kortautomaten. Etter at de har valgt pumpenummer, fyller de tanken og kjører videre. Men så viser det seg at de har fylt ved feil pumpe, sier Jensen.

Med en fortjeneste på litt over 20 øre per liter bensin, blir det raskt store tap for forhandlerne.

— Vi må dekke alle tap selv. Og staten skal ha sine avgifter, uansett om bensinen er solgt eller stjålet, påpeker Jensen.

Avansert overvåking

For å begrense tapet har Jensen installert avansert data- og overvåkingsutstyr på stasjonen. Fra kontoret kan han holde oversikt med kundene fra alle vinkler, og spole tilbake til dem som har forlatt stasjonen med uoppgjorte regninger.

— Det er enkelt å zoome inn og se registreringsnummeret, forklarer han.

Det er første skritt på veien for å inndrive pengene. Deretter kontakter han politiet for å få vite hvem bilen er registrert på, og ringer deretter til bileieren.

— 90 prosent av dem jeg får tak i, gjør opp for seg. Det er mange som kommer med gode unnskyldninger. Så lenge de betaler, er det greit, sier han.

Overvåkingsutstyret kostet nærmere 90.000 kroner. Det er en investering Jensen er overbevist om at betaler seg på sikt.

STORE TAP: Daglig leder Frank Jensen ved Statoil-stasjonen i Fjøsangerveien anslår at pumpestikkere fyller bensin for 2000-3000 kroner i uken - Hvis jeg klarer å spore opp kunden, gjør de som regel opp for seg.<p/>FOTO: TOR HØVIK
PUMPESTIKKER: Mandag 16. august fylte denne mannen bensin for 585,28 kroner ved Statoil-stasjonen i Fjøsangerveien, uten å betale for seg. - Jeg vet ikke om han glemte å betale, eller om han stakk av fra regningen med vilje, sier daglig leder Frank Jensen. <p/> FOTO: OVERVÅKINGSKAMERAET, STATOIL I FJØSANGERVEIEN