Et fjærlett tåketeppe har lagt et blytungt lokk over førjulstrafikken ved Bergen lufthavn. Tåken lettet delvis ved 19.30-tiden tirsdag, og flytrafikken ble delvis gjenopptatt. Men værvarslet kommende døgn er likevel dyster lesning for flyselskap og passasjerer.

Bom stopp

Tusenvis av oppgitte passasjerer måtte tirsdag gjøre vendereis eller vente i timevis etter hvert som "cancelled"-meldingene spratt opp på informasjonstavlen. Og til alle som planlegger luftferder via Flesland denne uken: Tåkekaoset er trolig langt fra over.

Milliontap

— Helt frem til søndag, sier du? Det var dårlig nytt, sukker Lasse Solberg - seksjonssjef ved Luftvakttjenesten. Han har nettopp fått beskjed om at skodden i verste fall varer ut uken.

— Vi taper mellom 750 000 og 1 million kroner daglig. Så dette vil bli dyrt, forteller han. Ingen av de mange ansatte BT har snakket med kan huske maken til tåketrøbbel. Heller ikke Solberg.

— Det var en som sa at flyplassen på begynnelsen av 80-tallet mer eller mindre var stengt i tre dager på grunn av tåke. Nå kan det altså være snakk om en uke, frykter han.

Enkelte ganger klarner det såpass at fly så vidt kan ta av. Det hjelper fint lite når tåken er for tett til at flyene kan plante landingshjulene på bakken.

— Vi går rett og slett tom for fly vi kan sende av gårde, sier Solberg oppgitt.

Sjekker sikten

Vaktsjef i Luftfartsverket, Ronny Nilsen, tar bt.no med ut på rullebanen. Vi kan ikke se snurten av verken tårnet eller terminalen. Plutselig drønner et lite fly fra Statens forurensningstilsyn forbi. Heller ikke det skimter vi, selv om det passerer like foran oss.

Nilsen og hans stab sjekker kontinuerlig sikten. 300 meter er grensen for at fly kan lette.

— Vi teller rett og slett hvor mange lys vi kan se på rullebanen, og så ganger vi avstanden mellom dem. Da får vi sikten, forklarer han.

"Nei, er det sant?"

Det enorme tåkefeltet langs vestlandskysten er også dårlig nytt for flyselskapene, som ikke akkurat har hatt en god høst. De fleste flyplassene på Vestlandet er rammet.

— I løpet av de to siste dagene har SAS tapt et millionbeløp. Eksakte tall har vi ikke ennå, sier pressetalskvinne Siv Meisingseth.

At BT forteller henne om de dystre værprognosene, letter ikke akkurat på humøret.

— Nei, er det sant? Men i jøssenavn, da. Tåke ut uken. Kan dette være riktig? Vel - værgudene rår ikke vi over.

Også informasjonssjef Anne Grete Ellingsen i Braathens skvetter i stolen når hun får høre den siste værmeldingen.

— Dette er ille. Det er svært beklagelig for alle passasjene våre som skal hjem til jul.

Trenger vind

Ved Værmeldingstjenesten på Flesland aner man ikke når skodden sier takk for seg.

— Sånn værprognosene ser ut nå, er det ikke usannsynlig at tåken blir liggende helt til søndag. Lenger strekker ikke prognosene seg. Vi får se, sier meteorologikonsulent Jann Steinar Arnetvedt.

Det er ikke bare flypassasjerene som sliter i tåkegrøten. All helikoptertrafikk fra Flesland til Nordsjøen var innstilt tirsdag. Ved Stureterminalen og på Mongstad hadde store oljetankere vansker med å legge til.

Og onsdag er det altså mer tåketrøbbel i vente.

STILLHET: Til vanlig yrer det av aktivitet ved gate 22. Tirsdag virket hele flyplassen forlatt. Ansatte i Braathens og SAS satt og tvinnet tomler i påvente av noe å gjøre. Foto: Jan M. Lillebø