— Vi trenger et nytt bygg nå! Det gamle odontologibygget er kummerlig, ukomfortabelt og altfor lite, sier rektor ved Universitetet i Bergen (UiB) Sigmund Grønmo i sin appell.

I dag arrangerte Norsk Studentunion (NSU) demonstrasjon for å få et nytt odontologibygg. Et hundretalls mennesker møtte opp på Torgallmenningen for å følge protesttoget mot Festplassen, der det ble holdt appeller av rektor Grønmo og dekan Magne Rådal ved det odontologiske fakultetet.

- Fu l lt av asbest

Bakgrunnen er at behovet for et nytt, stort odontologibygg i Bergen begynner å melde seg for alvor.

— Det er på mange måter uforsvarlig å drive i det gamle bygget. Vi kan måtte redusere antall pasienter og antall studenter ved klinikken om ikke noe gjøres, sier Grønmo.

— Det gamle bygget inneholder flere hundre tonn med asbest, forteller Vevle, som legger til at det er uetisk å drive der.

Skuffende statsbudsjett

Odontologibygget har i flere år stått øverst på prioriteringslisten for statlige undervisningsbygg. Derfor var skuffelsen svært stor da det i statsbudsjettet ikke var penger til nytt bygg. Det var heller ikke 54 millioner til overs til rivning av det gamle bygget.

— Det er viktig å få revet bygget, slik at tomten er klar når konjunkturvurderingene endres, sier Grønmo til bt.no.

Han forteller at alt er klart for nytt bygg - i den grad at Statsbygg allerede har kåret en vinner av arkitektkonkurransen.

PAROLER: Fire av slagordene som ledet an i demonstrasjonen.
VIL HA NYBYGG: Både ansatte og studenter hadde møtt opp til demonstrasjonen på Festplassen.
- UFORSVARLIG: Rektor Sigmund Grønmo ved UiB holder appell.