• Å bruke tannkrem med stoffet triklosan daglig er like meningsløst som å gipse foten som forsikring mot fremtidige beinbrudd.

JAN STEDJEjan.stedje@bergens-tidende.no

Det sier professor i oralkirurgi, (munnhule og kjeve), Pål Barkvoll ved Universitetet i Oslo.

Forsterker advarslene Barkvoll forsterker advarslene fra Folkehelsa mot å bruke tannkrem med triklosan, omtalt i BT-reportasje i går:

– Vår forskning gjennom ti år viser at triklosan også har betennelsesdempende virkninger, i tillegg til de bakteriehemmende. Dette er ytterligere en grunn til å få tannkrem med triklosan ut av markedet og ut av badet. Det er totalt meningsløst for friske mennesker daglig å bruke denne tannkremen. Derimot kan den anvendes av pasienter som har sykdom i munnhulen, sier Barkvoll.

På tide med varsel – Det er prisverdig at media setter søkelyset på denne tannkremsaken, som også er omtalt i medisinske fagtidsskrift, sier Barkvoll.

Professoren mener det er viktig å få folk flest til å forstå at det er aldeles unødvendig å bruke tannkrem med triklosan daglig.

– En ting er Folkehelsas bekymring for at økende bruk av desinfeksjonsmidler (som triklosan red. anm.) utenfor helsevesenet kan skape resistente bakterier. Det andre er triklosans virkning som betennelsesdempende i munnhulen. Det trenger jo slettes ikke folk. Det blir omtrent som å gå til en helsestasjon for å be om å få gipset benet i frykt for beinbrudd om to år, sier Barkvoll.