Test deg selv: Drikker du for mye?

— Jeg var ikke klar over at vi får så høy promille av en kasse pils. Det er jo helt sykt! sier Kaja Smith Flesland (18), fra Sandsli videregående skole.

Hun er med i gruppen russ fra Bergens-området som i går i regi av Bryggeri- og mineralvannforeningen fikk en solid dose alkoholfakta og praktiske drikkeråd med på veien mot den fuktige russetid.

De lyttet oppmerksomt til Bjarte Bøe fra IGOR - Senter for arbeidskultur, som vet hva som skjer med kropp og sjel under store inntak av alkohol.

Som at en gutt på 70 kilo får en promille på 3,3 etter inntak av en kasse pils på 24 timer. Og at en jente på 60 kilo ender med en promille på 5,8 etter inntak av den samme alkoholmengden over samme tidsrom.

Promille over 3 er veldig farlig. Kommer du over 5, dør du.

- Tror dette hjelper

Den utbredte knuteregelen om å drikke en kasse pils på 24 timer, tar ikke hensyn til at jenter fysiologisk tåler alkohol mye dårligere enn gutter.

Jenter har færre alkoholnedbrytende enzymer i magen, kan Bjarte Bøe fortelle, og at jenters alkoholtoleranse også varierer med menstruasjonssyklusen.

En vekker for jentene, dette. Som om ikke det var nok, er jenter også mer utsatt for seksuelle overgrep enn guttene under russefeiringen, ifølge forskeren.

— Jeg tror dette hjelper, som en påminner, mener Cathrine Hauger, Sandsli-russ hun også.

— Vil dere drikke mindre etter å ha fått høre alt dette?

— Nei. Men vi vil nok drikke på en annen måte. Vi vil nok tenke mer over konsekvensene, tror jentene.

Vil fjerne regelen

Russepresident Andreas Carlsen fra Knarvik videregående skole, har også fått seg en støkk.

— Jeg visste ikke hvor farlig det er. Etter dette, tror jeg vi må få vekk denne knuteregelen med å drikke en kasse pils på 24 timer. Vi skal i hvert fall drøfte det i styret. Vi er jo ikke interessert i at folk skal drepe seg, sier han.

Møtet ble avholdt på Hansa Borg Bryggeriers lokaler på Kokstad, og det er andre året bryggeribransjen arrangerer informasjonsmøter om alkohol for norske russekull.

Allan Auke fra Bryggeri- og mineralvannforeningen begrunner tiltaket slik:

— Fordi vi ikke ønsker at russen misbruker våre produkter. Vi ser hvert år at det skjer dårlige ting i forbindelse med russens alkoholbruk. Det vil vi gjøre noe med.

Test deg selv: Drikker du for mye?