Anlegget til Vest Tank består av tanker som tidligere var en del av det gamle Fina-anlegget i Breivik i Loddefjord og Shells anlegg på Sola i Rogaland.

De to tankene som ble ødelagt i eksplosjonen torsdag formiddag, sto i sin tid i Breivik.

— Nye ville de kostet oss det tredobbelte. Da hadde ikke driften blitt regningssvarende, sa forretningsmannen Trond Emblem til BT 16. juni 2001. Det var Emblems selskap Hasan Tank som kjøpte tankanleggene i Sola og Loddefjord og flyttet dem til Sløvåg i Gulen.

«Utrangerte»

De første årene leverte anlegget bunkers til tankfarten i Fensfjorden. Senere startet Emblem-eide Vest Tank AS avfallshåndtering for petroleumsindustrien.

Virksomheten er basert på gjenbruk i stor skala. Ni av de fjorten tankene stammer fra det tidligere Esso-raffineriet på Sola, og totalprislappen for disse var vel 40 millioner kroner.

Norges Miljøvernforbund karakteriserer tankene som «utrangerte» og beskriver dem som «gammel dritt». I går kveld skrev organisasjonen brev til miljømyndighetene med krav om at tillatelsen til fortsatt drift ved Vest Tank-anlegget blir trukket tilbake.

— Hadde forholdene vært litt annerledes, kunne dette gått langt verre, sier fagansvarlig Jan-Hugo Holten i Norges Miljøvernforbund.

Organisasjonen tviler også på om tankenes ventiler er trykktestet.

«Sludder»

Daglig leder Jostein Berland i Vest Tank AS tilbakeviser Miljøvernforbundets påstander på det sterkeste.

— Dette er populistisk sludder. De vet ikke hva de snakker om. Egentlig er det så tåpelig at jeg burde latt være å kommentere det. For anklagene faller på sin egen urimelighet, sier Berland til BT.

Han sier selskapet har all den godkjenning som trengs for å drive tankanlegget i Sløvåg.

— Det er riktig at tankene er kjøpt brukt, men de er resertifisert og godkjent av de ansvarlige offentlige forvaltningsorganer. Vi har dokumentasjon på alt dette, sier Berland.

Berland hevder tankene som eksploderte var av meget god kvalitet.

— Som ansvarlig selskap vil vi aldri ta i bruk tanker som ikke er i forskriftsmessig stand, sier Berland.