Like før klokken ni onsdag morgen fikk politiet beskjed om at en tank hadde eksplodert på Etne Bygdemølle sitt anlegg på Tongane industriområde, ikke langt fra Etne sentrum.

Tanken inneholdt melasse, et avfallsprodukt fra kornindustrien som er tilsatt sukker.

— I seg selv er melassen ufarlig, men problemet var at en tank ved siden av, som var fylt med maursyre, ble skadet og cirka 10.000 liter med maursyre har rent ut, sier operasjonsleder ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Torger Stødle.

Ingen skadet

Både politi, ambulanse og brannvesen rykket ut. Ingen personer ble skadet i selve eksplosjonen, men beredskapspersonellet som kom frem fryktet for gassen fra maursyren.

— I konsentrert form er maursyre etsende og kan være farlig å innånde, sier operasjonsleder.

— Det så dramatisk ut i starten da det rant utover plassen. Det første vi så etter var om folk var skadet. Men det er ingen personskader, så nå har vi kommet ned igjen på jorden og puster igjen, forteller nestkommanderende ved Etne Bygdemølle AS, Vidar Børretzen.

Drev med sveisearbeid

Tanken som sprakk først, inneholdt 300 tonn av stoffet, ifølge Etne Bygdemølle.

— Tanken slo sprekker og alt rant ut. Vi ser ikke vekk fra at uhellet har sammenheng med sveisearbeid som foregikk like i nærheten. Det kan være gnister fra arbeidet som er årsaken. Som følge av det første uhellet, lakk det også ut en del maursyre, sier Børretzen.

Han tror opprydningsarbeidet vil ta tid.

— Maursyren er ikke farlig nå, men brannvesenet har masker på. Melassen tar tid å få vekk. Det er veldig grisete. Det er en seig, klissete masse. Når det er kaldt, størkner den. Det spyles og spyles med vann på plassen, sier Børretzen.

Melassen skulle brukes i kraftforproduksjon.

— Det er verdier for flere hundre tusen kroner som er gått tapt, sier Børretzen.

- Sperret syren inne

Ved lunsjtider skal situasjonen være under kontroll.

— De har fått sperret syren inne ved blant annet å bruke sand. Det driver nå å tynner ut syren med vann for å gjøre den ufarlig i forhold til miljøet. I og med at dette er i friluft og at det blåser utover sjøen, blir situasjonen nå vurdert som ufarlig, sier Stødle.

SFT varslet

Området ble evakuert og avstengt etter eksplosjonen. Politiet har foreløpig ikke oversikt over hvor mange som var til stede under ulykken.

— Vi har konsentert oss om å få kontroll på åstedet. Årsaken vil bli etterforsket av politiet senere.

Miljøavdelingen i Etne kommune, samt SFT og Arbeidstilsynet er varslet om hendelsen.