Tankbilen kjørte sent onsdag kveld i en elv i Ænes i Kvinnherad, og to dykkere ble med luftambulansen da alarmen gikk. I natt bekreftet politiet at sjåføren er funnet død.

— Jeg har nå snakket med sjåførens sønn i Sverige, sier lensmann Jan Ludvik Fosse til bt.no i 13-tiden torsdag.

Han opplyser at den omkomne sjåføren er Dick Rolf Sten (56) fra Sverige. Han kjørte for et firma på Østlandet.

— Familien hans er nå varslet, og derfor kan vi gå ut med navnet, sier Fosse.

LANGT FALL: Politiet anslår at tankbilen stupte fem-seks meter ned i elven. Dykkere slo fast at sjåførens liv ikke sto til å redde.
OVE OLDERKJÆR

Lekker fortsatt fra bilen

Torsdag ettermiddag lekker det fortsatt polyester fra tankbilen. Firmaet som skulle ha stoffet, livbåtprodusenten Umoe Scat-Harding, har sendt tre mann for å bistå med å tette lekkasjen.

— Politiet er fortsatt på plassen. Det lekker i mindre mengder fra undersiden av bilen, men det meste forsvant gjennom en luke på oversiden av tankbilen da den lå i elven, sier lensmann Fosse.

Det var cirka ti tonn flytende polyester i tankbilen. Ifølge Fosse, er lekkasjen snart under kontroll, slik at tankbilen kan transporteres bort i løpet av torsdag ettermiddag.

To mann fra sjåførens firma kom natt til torsdag til ulykkesstedet for å identifisere den omkomne - og for å bidra med opplysninger om stoffet i tankbilen. Den omkomne ble først tatt ut av tankbilen da bilen var snudd.

Ifølge dykkeren som var nede i elven, var det intet livreddende som kunne gjøres. Traileren ble tatt opp av elven i løpet av morgentimene torsdag.

— Vi venter på at Mesta skal komme og rydde plassen og få på plass autovernet som er vekke. Det ser stygt ut her nå, sa Kvinnherad-lensmann Fosse i 08-tiden torsdag morgen.

Luktet stramt og sterkt

Politiet antar at «det meste» av ti tonn flytende polyester som var i tankbilen, er lekket ut.

— Vi har ingen grunn til å tro at det er fare for livet i elven. Men det er en del fiskeanlegg i området. De er rutinemessig varslet, sier Fosse.

- Hva er årsaken til utforkjøringen?

— Det virker ganske åpenbart. Sjåføren har kommet i en slakk høyrekurve inn mot en sving og mistet kontroll. Han har kjørt ut i starten av broen, veltet utfor broen og ned i elven. Det er et fall på fem-seks meter. Det var glatt da ulykken skjedde, sier Fosse.

Bt.nos reporter, som kom til ulykkesstedet i 9.30-tiden torsdag, sa ved ankomst at det fortsatt luktet stramt og sterkt av polyester i området.

— Vi har fisk i et anlegg to kilometer fra elveosen, men har ikke sett noe av utslippet på våre lokaliteter, sier fiskehelseansvarlig for Marine Harvest i Sør-Norge, Per Helge Bergtun.

Han sier de ikke er bekymret slik situasjonen nå er. Fisken i anlegget skal uansett ikke slaktes de første dagene.

— Foreløpig sitter vi bare og vurderer. Vi må bare følge godt med på hva som kommer og på oppførselen til fisken. Vi tror den største forurensingen begrenser seg til elven lokalt, og til området ved elveosen, sier Bergtun.

Advarte mot eksplosjonsfare

Tankbilen skal torsdag fraktes til trafikkstasjonen i Odda for nærmere undersøkelse. Folk fra Statens havarikommisjon for transport har også vært på stedet.

Brannvesenet fikk meldingen klokken 21.39. Alle nødetatene rykket ut, og kranbil ble bestilt. Redningsmannskapene søkte lenge med lys langs elven. Politiet advarte mot eksplosjonsfare, og nysgjerrige tilskuere ble fjernet på grunn av det.

— Vi holder på å sikre åstedet. Det er kun nødvendig innsatspersonell i indre sirkel. Veien er sperret med en ytre sirkel på 300 meter, sa Hilland.

Et forsøk på å løfte førerhuset med mobilkran strandet, og en gravemaskin ble tilkalt.

— Gravemaskin har snudd tankbilen, og det kan bekreftes at det er funnet en person i førerhuset. Vedkommende er død, bekreftet operasjonsleder Terje Hilland torsdag morgen.

«Har ventet på det»

Leif Sverre Enes, som driver Enes Camping, sier til bt.no at det har vært flere episoder på stedet der tankbilen kjørte ut. Det er en såkalt flomelv som renner på ulykkesstedet. Enes sier at den er dyp når det regner.

— Vi har ventet på at dette skulle skje. Det er en smal bro, og en dum sving inn på broen. Og det har vært sleipt i kveld, sier Enes mens han ser ambulanser og annet redningspersonell strømme til.

— Vi har også vært redd for fotgjengerne. Du må klamre deg opp til rekkverket hvis det kommer en bil. Jeg tror broen ble bygd i 1945, sier han.

Bygdelaget har jobbet for å få gangbro på stedet.

— De fikk til svar fra vegvesenet at det ikke hadde skjedd nok ulykker der, sier Leif Sverre Enes' kone Anne Enes.

  • Trafikktips? Send SMS/MMS til 2211, eller skriv e-post.
TATT OPP: Her er traileren hentet opp fra elven og står på veien torsdag formiddag.
OVE OLDERKJÆR