Like før valglokalene åpnet søndag, kom nyheten om at så mange som 2000 sivile kan ha blitt drept i den srilankiske hærens offensiv mot tamiltigrene det siste døgnet.

– Mens vi står her og stemmer, er tamilene på Sri Lanka i ferd med å bli utryddet, sier Panchakulasingam Kandiah.

Han er en av mange tamiler som har lagt søndagsturen til rådhuset i Bergen for å si Ja eller Nei til en egen tamilsk stat i Jaffna-provinsen nord på Sri Lanka.

Den symbolske folkeavstemningen i Bergen er en del av en landsomfattende markering, med tilsvarende valg på 13 steder.

Krever egen stat

Regjeringshæren er i ferd med å nedkjempe tamiltigrene (LTTE) nord på Sri Lanka, og mange tamiler frykter at dette skal bety slutten for håpet om en egen tamilsk stat.

– Selv om krigen er borte er ikke kravet om selvstyre borte, sier Majoran Vivekananthan. Han er redaktør i den flerkulturelle avisen Utrop, som arrangerer folkeavstemningen.

– Nå er det flere forslag til mulige løsninger. Erik Solheim taler for en føderalstat, men det er ingen som spør oss tamiler hva vi vil ha, sier Kandiah.

Kandiah understreker at hensikten med valget ikke er å markere støtte til opprørshæren LTTE, de såkalte tamiltigrene.

– Det er det tamilske folket som krever en egen stat, ikke LTTE, sier han.

Gitt resultat

De tamilske organisasjonene i Bergen regner med en valgdeltakelse på rundt 90 prosent. Og resultatet er i hovedsak gitt på forhånd.

– Jeg vet jo at majoriteten kommer til å stemme ja, men det blir interessant å se hvor stor majoriteten er, sier Vivekananthan.

Han tror valgresultatet her i landet vil gjenspeile holdningene blant tamilene på Sri Lanka.

– De fleste tamiler i Norge har vært her i 10-15 år. De snakker flytende tamilsk, de har kontakt med tamilene på Sri Lanka og engasjerer seg i det som skjer der, sier han.

– Historisk

– Det er første gang en folkegruppe i eksil arrangerer valg på vanlig måte med funksjonærer og observatører. Jeg synes det er et historisk og kreativt prosjekt, sier Vivekananthan.

For å delta i folkeavstemningen må man ha tamilsk som morsmål, eller være gift med eller barn av en person med tamilsk som morsmål. I tillegg må man være fylt 18 år.

Valgresultatet ventes å være klart i løpet av søndag kveld.

HØY VALGDELTAKELSE: Selv om valget kun har symbolsk verdi, var foajeen i Bergen rådhus fylt til randen av stemmeberettigede tamiler.
Jan Oklum