— Vi ønsker å vise at tamiler over hele Skandinavia står sammen i kravet om våpenhvile og humanitær hjelp på Sri Lanka, sier Vani Vettivel.

Hun var på plass utenfor Busstasjonen sammen med rundt femti tamiler fra Bergen torsdag kveld. Det forventes at flere tusen tamiler finner veien til Oslo for å demonstrere i morgen klokken ti.

— Det kommer tamiler både fra Sverige og Danmark for å være med. Vi skal gå fra Frognerparken til Youngstorget, sier Vettivel.

Hun håper nordmenn snart kan få øynene opp for situasjonen på Sri Lanka.

— Det er en tragedie som foregår der nede. Den humanitære situasjonen er uholdbar. Norske politikere må snart gjøre noe, sier hun.

George Johnpillai var også med på bussen til Oslo torsdag kveld.

— Vi må stoppe denne krigen nå, sier han med tårer i øynene. George Johnpillai har ikke fått kontakt med familien sin på seks uker.

— Jeg vet ikke om de er i live. Min mor sa at vi kanskje aldri kom til å se hverandre igjen da jeg snakket med henne sist, sier han.

De fleste tamiliene i Bergen har familie, slektninger eller venner som er berørt av krigen på Sri Lanka.

— Det er vanskelig å fungere i hverdagen når man ikke vet om de lever eller om de er drept. Det er forferdelig tungt psykisk.

Den etniske konflikten mellom tamiliene og regjeringen på Sri Lanka har vart i over 30 år. Fra 2006 har konflikten utviklet seg til en krig som stadig blir verre.

Regjeringshæren er i ferd med å knuse den tamilske LTTE-geriljaen, som nå er trengt opp i et hjørne nordøst i landet.

Offensiven har ført til at mellom 100.000 og 200.000 sivile er trengt sammen i en såkalt sikkerhetssone på en liten kyststripe. Der er de helt ubeskyttet for kryssild og for målrettede angrep, og de mangler også mat og vann. Begge parter i konflikten beskylder hverandre for å angripe de sivile med bomber og skuddsalver.

Regjeringshæren beskylder også Tamiltigrene for å bruke sivilbefolkningen som levende skjold. Men det avviser LTTE.

ANE BØRHAUG (MMS)