• Vi har samlet inn 10.000 underskrifter for folkeavstemning, uttalte aksjonslederen i går. - Riv ruskende galt. Det er nær 20.000 underskrifter, sa en illsint kampanjekollega litt senere.

Det hersket i går total forvirring om hvor mange bergensere som faktisk har skrevet under oppropet om folkeavstemning om bybanen.

Først gikk aksjonsleder Magnhild Almelid ut i BA og sa de hadde samlet inn i overkant av 10.000 underskrifter. Hun bekreftet dette tallet i intervju med BT i går.

«Kan få telle»

Deretter ble BT oppringt av en svært fortørnet Kaare Hartmann, som i likhet med Almelid er en av lederne for aksjonen. Hartmann var, for å si det mildt, meget opprørt over uttalelsene til aksjonslederen.

— Vi har samlet inn nær 20.000 underskrifter, hevdet Hartmann.

— Kan du si nøyaktig hvor mange som har støttet kravet om folkeavstemning?

— Antallet ligger på mellom 18.500 og 19.500, sier han.

— Skal dere overlevere alle underskriftene til Stortingets transport- og kommunikasjonskomité i morgen?

— Nei, vi kommer ikke til å overlevere stemmesedlene i kartonger til stortingspolitikerne. Men av hensyn til kampanjens troverdighet, har vi ingenting imot at mediene gjennomfører en opptelling, uttaler Hartmann.

«10 engasjerte amatører»

Aksjonen hadde som uttalt mål å skaffe 40.000 underskrifter. Hartmann er likevel fornøyd med det halve.

— Vi er ti engasjerte amatører som i løpet av 14 dager har samlet inn nesten 20.000 underskrifter. Vi kunne klart det dobbelte hvis vi hadde fått lov å møte folk på kjøpesentrene. Det eneste senteret som lot oss få slippe til, var Bergen Storsenter, sier Hartmann.

Kampanjen avsluttes i morgen, i forbindelse med at transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget kommer til Bergen og Hordaland, blant annet for å delta på en høring om Bergensprogrammet.

Da BT i går ettermiddag konfronterte ledende bypolitikere med de første opplysningene om at det var samlet inn 10.000 underskrifter, var det bare Fremskrittspartiets Liv Røssland som lot seg imponere.

Avviser maktmisbruk

Byrådsleder Monica Mæland (H), byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen og kommunalråd Anne Gine Hestetun (Ap) var mer imponert over engasjementet til personene bak aksjonen, enn antallet de hadde fått til å skrive under på kravet.

Initiativtakerne mener at underskriftskampanjen ikke kan ignoreres av politikerne.

— De er nødt til å notere seg dette, ellers er det misbruk av tillit, jeg vil kalle det maktmisbruk. Det får konsekvenser ved neste kommunevalg. Det er ikke mye tillit igjen, hvis de ikke er villige til å lytte etter denne underskriftskampanjen, sier aksjonsleder Magnhild Almelid.

Byrådsleder Monica Mæland påpeker at saken har vært grundig debattert, både i valgkampen og gjennom flere bystyreperioder.

— Det er ikke slik at vi har sedvane for å avgjøre slike saker ved folkeavstemning, de avgjøres ved valg. Og nå ligger saken i Stortinget, det er der debatten videre må tas, ikke i bystyret, sier Mæland.

«Arrogant»

Arbeiderpartiets Anne Gine Hestetun, leder av komiteen for miljø- og byutvikling, deler oppfatningen.

— Folket har hatt anledning til å si sin mening gjennom flere valg og vi har vært særdeles tydelige på Bergensprogrammet, poengterer Hestetun.

Byråd Lisbeth Iversen (KrF) sier omtrent det samme.

— Folkets flertall er hørt gjennom to valg. Jeg har ingenting prinsipielt imot folkeavstemninger i viktige saker for byen. Da må de til gjengjeld gjennomføres når sakene starter. Bybanesaken har alt vært behandlet på alle politiske nivåer, sier Iversen.

Fremskrittspartiets kommunalråd Liv Røssland er helt uenig.

— Når folk velger parti, er det mer enn én sak de stemmer på. Det finnes motstandere mot prosjektet på tvers av alle partigrenser. Jeg reagerer også sterkt på uttalelser fra KrFs Kristian Helland som hevder dette er en for «komplisert sak for bergenserne til å avgjøre ved folkeavstemning». En sånn holdning er ufattelig arrogant og elitistisk, sier Røssland.