TRUDE HAUG

I 2008 er det duket for det spektakulære Tall Ships Race på Bergen havn igjen. Fra sytti til et hundre seilskip fra om lag tjue land er hvert år med og besøker fire havner. Mannskap om bord er unge fra 15 til 25 år.

I 2008 er det Newcastle, Bergen, Måløy og den nederlandske byen Den Helder som skal være vertskapshavner.

Byrådet har nylig vært i Newcastle og lagt planer for Tall Ships Race i 2008. Bak Tall Ships Race står organisasjonen Sail Training International, som legger vekt på å skolere ungdom i kunsten å seile.

Derfor vil Bergen også prioritere ungdom i den videre planleggingen av arrangementet i Bergen, ifølge byråd for finans, kultur og næring, Henning Warloe.

Fra Liverpools store og tradisjonsrike havn konkurrerer skipene over Nordsjøen til Måløy, som er vertskapshavn for regattaen for første gang.

På strekningen ned til Bergen skal ikke skipene konkurrere. Da kan de cruise nedover kysten og gjeste havner der de måtte finne det for godt. Fra Bergen kappseiles det igjen til den nederlandske byen Den Helder.

Bergen er vertskapshavn for tredje gang. Både i 1993 og 2001 var Bergen vertskapshavn for de ærverdige skutene med det unge og spreke mannskapet.

LITT AV ET SYN: Den meksikanske skuten Cuauhtemoc forlater Bergen under salutt under seilasen i 2001.