— Trene enda mer med trenere som har veldig god tid til oss? Det høres veldig gøy ut. Vi skulle hatt et slikt akademi her i Bergen, sier Johannes Fleten (13).

Avventer

BT skrev tirsdag om Reading som etter å ha besøkt Bergen i helgen, mente at Brann og Løv-Ham burde lage fotballakademi etter engelsk modell. Altså trekke til seg de beste talentene allerede fra før guttene er 10 år. Både Løv-Ham og Brann er avventende før noe slikt settes i gang her i Norge, men tre unge talenter BT har snakket får stjerner i øynene når fotballakademi i for eksempel Brann-regi blir nevnt.

  • Det vi liker best er når vi terper på tekniske ferdigheter som pasninger, mottak, skudd og triksing. Det er gøyere enn å spille fotball. Jeg vet ikke hvorfor, men det er veldig kjekt med detaljer, sier Vladan Radojkic (11).

— Et slikt akademi hadde jeg hatt veldig lyst til å gå på. Med mange gode trenere hadde vi nok fått utviklet oss veldig mye, samstemmer Håkon Lorentzen (11).

- Kjipt å bli vraket

De tre spillerne er ifølge trenerne deres i Løv-Ham særdeles treningsvillige. Lorentzen og Radojkic trener 4-5 ganger i uken, mens 13 år gamle Fleten har økt til 9-10 økter i uken. I tillegg er de er talentfulle. Det at de er plukket ut til å delta på Løv-Hams Løveakademi understreker det.

Drømmen deres er å bli så gode at de blir profesjonelle fotballspillere.

  • Det første målet er å bli god nok for Løv-Ham, sier Johannes Fleten.
  • Jeg satser på fotball, og har lyst til å bli bedre, sier Vladan Radojkic.

En klassisk innvending mot fotballakademi fra tidlig alder og topping av lag er; hva med dem som ikke er gode nok? Hvordan vil det være å ikke få bli med.

  • Det hadde selvsagt vært trist om vi gikk på et slikt akademi, og så plutselig var vi ikke gode nok. Det hadde vært dumt, sier Vladan Radojkic.

Positiv Huseklepp

Erik Huseklepp (24) er et lokalt talent som har gått gradene i Fyllingen og Vadmyra før han for alvor slo igjennom i Brann denne sesongen. Han mener tanken om et fotballakademi i for eksempel Brann-regi høres interessant ut.

  • De gjør de slik i England, Spania og alle land som er gode. Og vi ser jo at de beste spillerne kommer fra de landene, sier Huseklepp. Han tror selv han kunne vært enda bedre om han hadde gått på et akademi.
  • Jeg tror jeg hadde likt et slikt opplegg med riktig kosthold, skole og fotball, sier Huseklepp.

Brann-spilleren innser at det ville bryte med norske tradisjoner å toppe allerede fra før tiårsalderen, men tror de positive sidene ville overskygge de negative.

  • Vi er ikke vant til å gjøre det slik i Norge, og det vil nok skape skepsis hos mange. Men selv om et akademi kan ha negative sider, så velger jo barna selv om de vil begynne på et akademi. Og allerede fra barn er syv år har de ofte en mening som man kan høre på.

Må skje noe

  • Hvis du er syv-åtte og elsker å spille fotball, tror jeg du fort vil like et slikt opplegg, og hvis du går lei kan du jo slutte. Dessuten tror jeg ikke en syvåring som ikke kom inn på et akademi hadde sluttet med fotball av den grunn, sier Huseklepp.

24 år gamle Huseklepp mener det er på høy tid noe skjer i norsk talentutvikling.

  • Jeg er den siste lokale som har etablert meg på Brann. I Hordaland bør det definitivt gjøres noe. Hadde vi innført akademi tror jeg vi hadde fått flere enere og gode spillere. Vi kan ikke bare sitte og se på de landene som gjør det og får opp mange gode spillere.

– Viktig at klubbene responderer

Toppspillerutvikler i Løv-Ham, Stein Arve Lone, sier Løv-Hams fokus først og fremst er å få mer kvalitet inn i barnefotballen slik den er strukturert nå. – Løveakademiet er et steg på veien for å få det til.

Det er viktig at klubbene responderer, og får høyere kvalitet i det de holder på med, sier Lone. Han presiserer at å tenke i retning av et akademi etter engelsk modell først vil bli aktuelt dersom breddeklubbene ikke blir bedre.

– Vårt fokus nå er å få høyere kvalitet i klubbene.

VIL PÅ AKADEMI: Noen av de unge fotballtalentene på Løveakademiet står tidlig opp for å trene før skolen. Tanken på å gå på et fotballakademi hele tiden frister. Fra venstre: Johannes Fleten (13), Håkon Lorentzen (11) og Vladan Radojkic (11). Alle er Løv-Ham-spillere.
Odd Mehus