Fusjonsplanene kunne ha strandet i går. SV og RV var brakt inn i forhandlingsvarmen. Det skjedde da Frp krevde at byrådspartnerne skulle bryte budsjettavtalen med Arbeiderpartiet og gå inn for salg av Gaia allerede i år. Fikk de ikke viljen sin, ville Frp stemme for en fusjon mellom Gaia og HSD.

Avviste ultimatum

Men byrådspartiene var lite innstilte på å la seg presse av Frp, og gikk til RV og SV.

Klokken 1100 møttes gruppelederne i Høyre, KrF, Venstre, SV og RV på Hellands kontor i rådhusets 12. etasje. I løpet av tre hektiske timer ble det forhandlet om en avtale. Byrådspartiene aksepterte å droppe ethvert salgsfremstøt for kommunens aksjer i Gaia frem til kommunevalget i 2007. Det var ikke nok for RV og SV.

— Vi krevde at byrådspartiene ikke gjorde noe salgsfremstøt i hele neste bystyreperiode, forklarte Oddny Miljeteig (SV) etter at forhandlingene brøt sammen.

— Et helt umulig krav for Høyre. Vi kan ikke binde oss opp for hele neste bystyreperiode, kommenterte Hilde Onarheim, Høyres gruppeleder.

Foretrakk fusjon

Overfor de fremmøtte pressefolkene konstaterte Miljeteig og Stine Akre (RV) at de måtte velge det minste av to onder, nemlig en fusjon mellom Gaia og HSD.

Da hadde de to gruppelederne allerede vært hos Terje Ohnstad (Ap) og Liv Røssland (Frp) og orientert om forhandlingene.

Liv Røssland bekreftet overfor Bergens Tidende at de nå kom til å støtte en fusjon. Mens en smilende Terje Ohnstad kunne konstatere at hans parti nå lå an til å få flertall når forslaget om fusjon skulle behandles av bystyret mandag.

— Jeg er selvfølgelig glad for dette resultatet. En fusjon vil skape en slagkraftig enhet som kan være med og kjempe om anbud i kollektivtrafikken. Vi får en motor for kollektivtrafikken med hovedkontor i Bergen, og det trenger vi, sa han.