En røyksugen journalist på altanen til BT-redaksjonen i Krinkelkroken, oppdaget ved en tilfeldighet at det brant i en leilighet tvers over gaten onsdag kveld. Innimellom flammene så han en kvinne som fomlet frem og tilbake. I løpet av minutter var brannvesenet varslet.

— Tusen takk!

Nyhetsjournalisten som rykket ut for å dekke saken, hjalp 79-åringen ut av leiligheten sammen med naboen Orvar Bergmann.

— Jeg er så takknemlig! Si tusen takk til journalistene. Husk det, sier hovedpersonen selv når BT treffer henne ett døgn etter brannen.

— Få også med at de var veldig raske og veldig flinke, de brannfolkene som kom!

79-åringen er tilbake i leiligheten for å ta med seg sine viktigste eiendeler. Over helgen kommer nemlig ryddemannskaper fra forsikringsselskapet som skal tømme leiligheten før den renoveres.

I kroken i stuen står den lille kaminen der brannen startet. På gulvet ligger forkullede aviser og et utbrent pledd. En sliten skinnkoffert har fått hard medfart. Noen potteplanter strøk med, mens andre mirakuløst overlevde både varme, røyk og store mengder vann.

Svarte spor på veggene viser hvordan flammene slikket seg oppover. Ved siden av kaminen står en utbrent lenestol, der Gerd vanligvis sitter når hun skal se på tv. På stuebordet står den lille røde plastkannen, som 79-åringen brukte til å forsøke å slukke brannen. Hun rakk et par turer i skytteltrafikk ut til kjøkkenet, før hun mot sin vilje ble tatt med ut av leiligheten. Gerd ville nemlig ikke forlate katten sin!

Hun er fortsatt bekymret for katten. Den svarte hannkatten ble reddet ut av leiligheten, men i kaoset som oppstod forsvant både hennes katt og naboens hvite katt.

— Hvis noen ser disse kattene i området, vet de hvor de hører til, sier Gerd, med et lite håp om at noen av BTs lesere kanskje kan hjelpe kattene hjem igjen.

- Får kanskje litt straff

Etter en sjekk på legevakten, har 79-åringen fått bekreftet at alt står bra til med helsen. Nå er hun mest spent på hva politiet kommer til å foreta seg.

— Jeg har fått vite at jeg er mistenkt i saken, og risikerer å få en bot. Jeg har jo flere ganger innrømmet at dette var selvforskyldt. Jeg har i hvert fall fått en lærepenge for livet. Og så får jeg kanskje litt straff også, sier Gerd.

Nå har 79-åringen fått husly hos sin niese på Bønes, mens hun venter på å kunne flytte hjem igjen til bygården, hvor hun har bodd hele livet.

VIL HJEM IGJEN: Gerd Meyer (79) var tilbake i leiligheten i Torggaten fredag, etter brannen onsdag kveld. – Dette var forferdelig uheldig, men jeg er glad for å være i live, sier 79-åringen, som planlegger å flytte hjem igjen så raskt som mulig. Foto: Knut Strand