KAREN R. TJERNSHAUGEN

Rundt bordet på missiltorpedobåten KNM «Erle» hersker en munter stemning. Representanter for fergeselskapet HSD og marinen drikker kaffe, spiser marsipankake og snakker om det gode samarbeidet på sjøen. Men sammenkomsten har en mer alvorlig forhistorie: Det kunne nemlig gått riktige ille for passasjerene om bord da HSD-fergen «Vikingen» fikk motortrøbbel like ved Hufthamar fergekai på Austevoll i slutten av februar.

Hell i uhell

Motorhavariet skjedde bare 100 meter fra land, og det blåste kraftig i området. Lykkeligvis befant syv av Forsvarets missiltorpedobåter, blant dem KNM «Erle», seg i området og snappet opp meldingen om den havarerte fergen over radio. Geir Aga, administrerende direktør i HSD Sjø, er svært takknemlig for hjelpen fra marinefartøyene som fikk tauet «Vikingen» til land.

— Det er ingen tvil om at situasjonen hadde vært kritisk for oss hvis vi ikke hadde fått hjelp, sier han.

Unikt på sjøen

Som takk for innsatsen fikk sjøforsvaret overrakt en pengepremie på 20.000 kroner og en gammeldags maskintelegraf med inngravert hilsen. Skvadronsjefen Helge Martin Tonning kunne røpe at pengene ville bli donert til barneavdelingen på Haukeland sykehus.

— Det er moro at samarbeidet mellom oss og mannskapet om bord på «Vikingen» gikk så bra. Det unike på sjøen er at alle hjelper hverandre sier Tonning.

MARINT KAFFESLABBERAS: Fra venstre Alex Norhuus, sjef for MTB-våpenet, Helge Martin Tonning, skvadronsjef og Liv Handeland, informasjonsansvarlig i HSD, feiret i går det gode samarbeidet som forhindret en fergeulykke ved Hufthamar.<p/>FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN