23 år etter at han nesten mistet livet i en skiulykke på Utvikfjellet fant han veien tilbake til sykehuset der han ble behandlet i 1978. Han hadde kofferten full av gaver til leger, sykepleiere og sykehusprest. Alle fikk de et synlig bevis på nederlenderens takknemlighet.

I desember 1978 var Jol stasjonert i Norge som oberst i den nederlandske marinen, da en skitur på Utvikfjellet snudde livet hans på hodet. På vei ned en bakke falt han rett på skistaven til en soldat som hadde falt like foran ham i sporet. Staven boret seg inn i Jols lyske, gikk tvers gjennom kroppen og kom ut bak ribbeinene. Den satt fast i kroppen, og hjelpen var langt, langt unna.

— Jeg var helt sikker på at jeg skulle dø. Så sikker at jeg ba de som var på tur med meg om ikke å røre meg. Heldigvis hørte de ikke på meg, sier Jol.

95 centimeter

Ni timer etter ankom Klaas Jol Haukeland sykehus. Signe Gullestad var blant legene som tok imot den hardt skadede nederlenderen.

— Jeg husker det som om det var i går. 95 centimeter av staven satt helt fast i kroppen hans, og en liten del av den blå underbuksen satt fast på den tuppen av staven som stakk ut bak ribbeinene. Å fjerne staven var en møysommelig og tidkrevende jobb. Vi måtte starte nederst og fjerne bit etter bit. Det tok mange timer før vi fikk fjernet hele staven. Eksperter for hver del av kroppen som staven berørte var involvert i arbeidet, erindrer Gullestad.

Både hun og resten av helsepersonellet fikk et flott maleri som et tegn på Jols takknemlighet. Maleriet forestiller den 36 år gamle Klaas Jol før ulykken, og forteller historien om hvordan han ble reddet på Haukeland sykehus, som han omtaler som miraklenes hus.

Legene blir omtalt som engler, både latter og tårer sitter løst. Haukeland sykehus har slått på stortrommen, med hvit duk, snitter og en lekker kake.

-Det må vi spandere. Klaas Jol er et av de medisinske miraklene våre, og vi er veldig glad for å ha ham tilbake, sier tidligere kirurg Carl W. Janssen.

Jol selv hadde også på seg spanderbuksene. I tillegg til bilder til hver enkelt av legene ga han et stort blyglassvindu med religiøst motiv sykehusets kapell.

Vanskelige år

De to marinekollegene som fraktet Jol ned fra fjellet var med på turen til Norge. Det samme var Jols sønn, som var fem år da faren var nær å ende sitt liv i den norske fjellheimen. Siden tirsdag har de vært i Norge, landet som Jol ble så glad i, tross alt som skjedde.

-Det er fantastisk å være tilbake. Nå føler jeg endelig at puslespillet som er mitt liv er blitt komplett. Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært tunge år etter ulykken. Karrieren ble ødelagt, jeg havnet i økonomisk uføre og har store smerter hver gang jeg spiser. Men i dag skal jeg glemme bitterheten og bare glede meg, sier Jol.

Han bruker tiden på å skrive dikt og bøker. En av bøkene handler om den tragiske ulykken han opplevde i Norge. Nå som han har vendt tilbake kan han legge siste hånd på verket, sier han.

Tross i at en skistav snudde livet hans på hodet har han ikke mistet lysten til å stå på ski.

— Jeg driver både med langrenn og alpint, det er blant de få tingene jeg fortsatt kan gjøre etter ulykken. Den ene lungen ble ødelagt, så jeg kan verken dykke eller drive med paragliding lenger, sier den optimistiske nederlenderen.

TÅRER OG LATTER: Det var kort mellom tårer og latter da Klaas Jol møtte Lodve Stangeland, en av legene som var med på å behandle han for 23 år siden.
FOTO: RUNE SÆVIG