— Jeg takker kameraet og sønnene mine for livet, sier Karin Jordal til BT, på telefon fra sykesengen på Desert Valley Hospital i California.

I Jordalen i Bergen sitter den ene av de to sønnene, Ole Jordal, og priser seg lykkelig over Internett og webkameraet som sto på i morens stue da hun kollapset.

Kameraet gjør det mulig å se morens stue fra datamaskiner verden over.

Bevisstløs i to timer

Karin Jordal er diabetiker. Selv tror hun det var mye arbeid med hennes nye utstilling som gjorde at hun til slutt besvimte i sin egen stue i går morges. Årsaken var svært lavt blodsukker.

Der ble hun liggende bevisstløs i minst to timer før den andre sønnen, Tore Jordal, oppdaget at noe var galt fra sin datamaskin på Filippinene. Moren lå da urørlig i stuen, og svarte ikke på telefon.

— Vi kom ikke gjennom til politiet i USA, så da ringte vi Ole i Jordalen, forteller Tore på telefon fra Filippinene.

Der tok Oles kone straks affære og fikk kontaktet ambulanse i Piñon Hills, hvor moren bor.

- Kunne mistet livet

Fem minutter senere fulgte Tore og hans kommende kone Melissa med på at moren ble hentet i sitt hjem - live over webkamera.

— Jeg gråt da hun fikk hjelp, forteller Melissa.

— Hadde ikke hjelpen kommet kunne hun ha skadet seg alvorlig, og i verste fall mistet livet. Vi var heldige denne gangen, fortsetter Tore Jordal

Karin Jordal kommer fra Bergen, men har i mange år bodd i utlandet, først i Spania og nå USA. 69-åringen er pensjonert, og bor alene med sine tre hunder.

Selv følte hun seg sliten, men etter forholdene bra i går kveld norsk tid. Jordal regner med å være ute av sykehus om et par dager.

  • Det er helt utrolig at et slikt kamera kan være til hjelp på denne måten. Hadde jeg ikke fått hjelp ville det vært ett av to: Enten ville blodsukkeret steget igjen, ellers ville jeg ha dødd, sier Jordal, som er utdannet sykepleier.

- Bra for mange eldre

For at ikke hvem som helst skal få være med på live-overføringer fra stuen, må Karin Jordal selv gi tillatelse til brukerne som får adgang til å følge med.

Sønnen Ole Jordal tror det må være mange mennesker i Norge som enkelt kan bruke samme systemet for å passe på sine kjære uten å være til stede døgnet rundt.

— Dette er et fantastisk hjelpemiddel for mennesker som bor alene, og som har problemer og trenger at andre passer på, mener Ole Jordal.

— For en stakkars eldre person i en liten bygd, hvor sønnen og datteren er flyttet til Oslo, må det være en god og rimelig løsning å installere et webkamera i hjemmet. Har du bredbånd kan det jo stå på døgnet rundt uten at det koster noe ekstra.

Paul S. Amundsen