• Nedkjølingen holdt på å ta knekken på meg, sier Sverre Olav Torheim (68).

Det var om ettermiddagen fredag 21. desember at 68-åringen kom kjørende på fylkesvei 662, mellom Eid og Torheim i Sogn og Fjordane.

Han var på vei hjem etter å ha julehandlet litt. Varene hadde han bakpå lasteplanet på pickupen.

Raste 30 meter ned i sjøen

Så skjedde «noe» med bilen, i 60-70 km/t — og like ved en cirka 30 meter, stupbratt skrent som går rett ned i sjøen.

— Nøyaktig hva som skjedde, vil jeg ikke si før jeg har forklart meg til politiet, sier 68-åringen til bt.no.Det er uansett på det rene at et hjul lå igjen i veien. Og at det hjulet ble oppdaget av bilisten som kom bak, en kamerat av Sverre Olavs sønn.

Han skal først ha kjørt forbi, men så ikke klart å fri seg fra tanken på hjulet i veien. Han dro tilbake. Da hørte han lyder fra fjæresteinene i bunnen av skråningen.

- Min store helt

— Han er min store helt. Han stoppet, kom ned til meg, fikk varslet og sørget for at jeg fikk ulltepper rundt meg, sier Sverre Olav.

UNDER VANN: Her, markert med en rød ring, ligger Sverre Olavs bil i sjøen. ARKIVFOTO: ØYSTEIN TORHEIM

Sverre Olavs bil havnet i sjøen, 10-12 meter fra land. Der ble den liggende under vann. Selv husker 68-åringen at han ble med bilen ut i vannet. Og at han så fikk av seg sikkerhetsbeltet.

Jeg klarte ikke å gå å beina

Sverre Olav Torheim

Vitner som kom til stedet, forteller at det var fire-fem minusgrader i luften denne dagen. På sykehuset skal kroppstemperaturen til Sverre Olav ha blitt målt til under 32 grader.

— Svartnet for meg

— Jeg vet at jeg kom meg fri fra bilen selv. Jeg tror jeg gikk ut frontruten. På land begynte det å svartne for meg. Etter de første minuttene på land husker jeg ingenting, sier han.

— Jeg kom meg opp i fjæresteinene, men klarte ikke å gjøre noe der jeg satt. Jeg klarte ikke å gå på beina.

Blant tingene Sverre Olav ikke husker, er at han hardt skadet ble fraktet med luftambulansen til Førde sentralsjukehus. «Bilførar er innlagt på intensiv avdeling og er hardt skadd», sto det i en oppdatering fra politiet i Sogn og Fjordane klokken 21.30 samme kveld.

Våknet dagen etter

— Nedkjølingen holdt på å ta knekken på meg. Jeg kom til meg selv utpå morgenkvisten dagen etter, sier han.

Tredje dagen uti det nye året er Sverre Olav fortsatt innlagt ved sentralsjukehuset i Førde. Det er da gått nesten to uker siden den dramatiske og iskalde utforkjøringen. Fredag blir han utskrevet.

— Jeg sliter litt med smerter. Ellers er det ikke så mye å si, sier den ordknappe 68-åringen.

Han forteller likevel om en punktert lunge, brist i en ryggvirvel og slagskader i begge lårene.

— Nå går jeg med krykker og korsett. Og jeg kjenner meg fortsatt nummen og følelsesløs i fingrene.

Vil takke

Sverre Olav ønsker minst mulig oppstyr rundt seg selv og ulykken. Han synes likevel det er fint å kunne fortelle at han har det, etter forholdene, bra. Og at han er takknemlig overfor dem som hjalp ham.

— Jeg har snakket med han som stoppet og kom ned til meg, og jeg har takket ham. Jeg er glad jeg er i live.

«NOE» SKJEDDE: Sverre Olav mener han holdt 60-70 km/t idet han braste utfor veien. På bildet ser man godt hvor bratt og steinete skråningen er.
Øystein Torheim