• Jeg tror jeg må ha besvimt før jeg falt i vannet, forteller 22-åringen til bt.no. Snarrådig innsats fra forbipasserende reddet livet hans.

— Jeg husker ingenting fra kvelden. Jeg tror jeg må ha besvimt før jeg falt i vannet, forteller 22-åringen til bt.no.

Kameraten hans (25) hoppet etter, men klarte ikke å få ham opp av vannet. Etter kort tid var de begge nedkjølte, og 22-åringen livløs. Da kom Frank Berntsen og tre kollegaer forbi.

— Vi var på vei hjem, da vi hørte en som ropte helt vilt. Så skjønte vi at ropene ikke kom fra land, men nede fra sjøen, sier Berntsen.

Klokken var 02.30 natt til torsdag, og helt innerst i Vågen så de to unge menn i vannet.

Hoppet uti

— Først prøvde vi å nå ned til de og dra de opp, men det var for høyt. Så jeg tok av meg dressjakke og frakk og hoppet uti, sier Berntsen.

22-åringen ble holdt oppe av kameraten sin (25). Ifølge politiet hadde 22-åringen falt i sjøen, og 25-åringen hoppet etter for å redde ham. Begge var beruset.

— Ved hjelp av de tre som sto på land, fikk vi til slutt opp han som var sterkest nedkjølt, sier Berntsen.

Han husker ikke alle detaljer fra nattens strabaser, og er ikke sikker på akkurat hvor lenge han selv var i vannet.

— På et eller annet vis fikk vi også opp den andre av de to kameratene. Vi jobbet hardt, sier Berntsen.

- Følte at vi mistet ham

Da alle var på land begynte arbeidet med å få liv i 22-åringen.

— En kollega som har litt mer peiling enn jeg, fikk han til slutt til å gulpe opp sjøvann. Så følte vi at vi mistet ham igjen, men det kom sikkert av at han var veldig nedkjølt. Vi måtte flere ganger ned i halsen på ham for å få ham til gulpe, sier Berntsen.

For 25-åringen var det ikke fullt så kritisk, og de fire kollegaene forsøkte først og fremst å få varmen i ham.

— Han var sterkt påvirket av situasjonen, og vi forsøkte å roe ham ned og varme ham opp, sier Berntsen.

Takker redningsmennene

Kort tid etterpå kom ambulansen, og de to unge mennene ble kjørt til Haukeland universitetssykehus. Sykehuset opplyser at de begge ble utskrevet i løpet av torsdagen.

22-åringen forteller at han først kom til bevissthet igjen på sykehuset, og er sterkt preget av nattens hendelser.

— Jeg vil takke Frank Berntsen veldig mye for at han hjalp meg og kameraten min. Og ikke minst vil jeg takke kameraten min for at han hoppet etter meg, sier han.

- Berget livet deres

Også for den 46 år gamle redningsmannen endte kvelden hos helsepersonell på legevakten. Han hadde litt lavere kroppstemperatur enn normalt, men var ellers i fin form.

— Jeg tror jeg var i vannet i fem-ti minutter. Det var kaldt, og skjønte med en gang jeg kom uti at her kan en ikke være lenge.

– Det er hevet over enhver tvil at 46-åringen berget livet til de to mennene, skryter operasjonsleder Svein Bruarøy ved Hordaland politidistrikt.

Han beskriver de fire kollegaenes innsats som en heltedåd.

— Det var en spesiell ting å være med på, men det viktigste er at det gikk bra med guttene. Vi håndterte det mye på instinkt. Jeg tror det er noe de fleste hadde gjort, og jeg er glad for at vi var der, der og da. Men det var den unge kameraten som gjorde den virkelige heltedåden. Han hev seg uti etter kameraten uten å ha noen på land. Det er han som er den virkelige helten, sier Berntsen.

Høvik, Tor