For nøyaktig 20 år siden fødte Elna Torsvik en liten jente. Hun hadde prøvd å holde igjen, vente litt til, bare en uke til. Hun kom seg forbi uke 22, der skillet mellom abort og fødsel går.

Bare 24 uker på vei fødte hun en liten jente. Barnet veide 680 gram, var altfor liten, kom ut altfor tidlig.

— Tre år senere traff jeg legen som tok imot henne. Svein Pedersen. Han spurte om jeg hadde hørt historien. Om jeg visste at hun hadde ligget der og det ikke var liv, forteller Elna Torsvik.

Helsepersonellet som var der da hun fødte fikk ikke liv i den vesle jenten. Så klarte Pedersen å få en slange ned i lungene hennes og hun fikk pusten tilbake. Han hadde husket det overlege Hallvard Reigstad hadde sagt til ham, at «den familien skal vi hjelpe så godt vi kan».

— Tankene våre går ofte hit, sier mor Torsvik.

Døpt samme dag

Ett år tidligere hadde Torsvik født en gutt, også han prematur. Han overlevde ikke.

— Vi vil alltid gjøre det beste vi kan for foreldre og barn, men det er klart vi blir preget av at foreldre har mistet barn tidligere – og vil gjøre vårt ytterste for at de skal få så godt resultat som mulig, sier Reigstad.

Han har hatt mange barn på avdelingen siden den gang. Men familien Torsvik husker han. Spesielt mor, at hun var så stødig.

— Den gangen var det helt forferdelig. Vi visste jo ikke hvordan det kunne gå, sier Elna Torsvik.

Victoria Torsvik Nyborg ble døpt samme dag som hun ble født. Med to sykepleiere som faddere kom presten og døpte barnet. Det var umulig å si hvordan det kom til å gå med henne, og familien ville være sikre på at hun i alle fall var døpt.

PREMATURE BARN: Hallvard Reigstad har hatt mange barn på avdelingen siden den gang. Men familien Torsvik husker han. Spesielt mor, at hun var så stødig.
ROAR CHRISTIANSEN

— Jeg husker den lille munnen som åpnet og lukket seg uten at noe skrik kom ut. Og ørene som var mest hud. På den tiden var det en sensasjon at hun skulle få vokse opp uten varige mén, sier Torsvik.

Tyve roser

I dag fyller datteren Victoria tyve år. Hun er frisk og sunn, og studerer til å bli sykepleier. Sammen besøker de Hallvard Reigstad, «helten», som mor Torsvik kaller ham, på avdelingen for premature barn på Haukeland Universitetssykehus.

— Det er spesielt, jeg er veldig spent, sier Victoria Torsvik Nyborg.

Hun gleder seg til å fortelle hvem hun er, hva hun holder på med, at hun har vurdert å begynne å jobbe med barn, kanskje til og med med premature barn. I favnen har hun en bukett roser. Tyve roser for tyve år.

— Er det deg? Du var stor!

Overlege Hallvard Reigstad viser med hendene. Torsvik Nyborg var bare tretti centimeter lang da hun ble født.

— Men det ser ut som det går veldig bra nå. Det ser ut som hun har hatt mange gode år, sier Reigstad henvendt til mor.

— Ja, hun har fått mye fløte, sier Elna Torsvik og ler.

Mors hjerterytme

Sammen går de lengre inn på avdelingen.

— Victoria må få se hvor liten hun var, sier Reigstad. I hver kuvøse ligger et veldig lite barn. Ett av dem veier omtrent 700 gram. Så liten var hun selv da hun ble født. Hun får holde et av barna i hånden, den dekker bare en tredjedel av hennes.

— Nå har jeg i alle fall lyst til å jobbe her, utbryter tyveåringen.

Bak skillevegger sitter foreldre og har familietid med barna. Noen ganger må Reigstad sende foreldre hjem.

— Sette dem på bussen så de får seg en pustepause, som han sier. Helst vil de sitte der hele døgnet og våke over den lille.

— De sa at det var bra for barnet å kjenne mors hjerterytme. Så jeg la henne på brystet mitt og så på henne så lenge jeg fikk lov, sier mor.

Men det tok på. Selv om hun ikke tok seg tid til å tenke på det da, var det en utmattende tid.

— Man blir helt utslitt. Det er jo ingen naturlig fødsel. Verken kropp eller sinn vil føde, og stritter imot. Det er klart man blir redd, sier Torsvik.

Hun satt ved kuvøsen så ofte hun kunne. Det var først da Reigstad kom inn i rommet at hun senket skuldrene. De følte hun seg trygg.

Etter fire måneder på sykehuset var Victoria Torsvik Nyborg blitt frisk nok til å komme hjem. Da veide hun 1800 gram.

— Jeg husker da hun var blitt en måned gammel. Da sto det et norsk flagg på kuvøsen. Vi feiret hver månedsdag.