Regjeringens forslag om å la fastleger reservere seg mot å henvise kvinner som ønsker å ta abort har ført til rekordstor oppslutning om årets 8. mars arrangementer.

I Bergen møtte ifølge arrangørene rundt 4000 mennesker opp på Torgallmenningen, noe som er nær dobbelt så mange som rekorden på 2200 fra 1970-tallet.

— Det sto folk helt ned til Dickens, så 4000 er et forsiktig anslag, sier Anna Kathrine Eidsvik, talskvinne for 8. mars-komiteen i Bergen.

Applaus mot reservasjonsrett

— Det er utrolig gledelig å se så mange her i dag, langt flere enn det jeg har vært vant til. Det kan vi takke Erna Solberg og Bent Høie for, sa gynekologen Mette Løkeland, som holdt den første appellen.

Og folkemassen på Torgallmenningen kvitterte med applaus.

Advarte mot sex-liberalisering

Selv om kampen mot reservasjonsretten dominerte årets arrangement, fikk også regjeringspartiene Høyre og Frp, samt støttepartiet Venstre, kritikk for at de ønsker å oppheve sexkjøpsloven.

I sin appell på Torgallmenningen advarte irske Rachel Moran mot en slik liberalisering.

— Det at regjeringspartiene ønsker å oppheve loven er grunnen til at jeg er her. De må innse at det Norge gjør i denne saken blir fulgt nøye rundt om i verden, sier Moran, som selv har en fortid som prostituert.

I appellen gikk hun hardt ut mot dem som omtaler prostitusjon som sexarbeid.

— Prostitusjon er hverken sex eller arbeid. Det er undertrykkelse, sa hun.

1970-tallstog

Midt under arrangementet på Torgallmenningen kom et skikkelig ruskevær, noe som førte til at en del droppet toget etterpå.

Arrangørens tellekorps kom til at det likevel var rundt 2000 som gikk i selve toget, noe en trolig må tilbake til 1970-tallet for å finne maken til.

ABORT-PROTEST: Torgallmenningen ble fylt av kvinner og noen menn i dagens 8. mars-markering.
REKORD: Mette Løkeland og de andre appelantene på årets 8. mars-markering på Torgalmenningen avsluttet arrangementet med å ta en «selfie», med den rekordstore tilhørerskaren i bakgrunnen.