— Eg vil fly helikopteeer!

— Først må vi no komme oss bort.

Allerede på parkeringsplassen kriblet det i flyfrelste kropper i går.

Ikke rart, for ved helikopterterminalen på Flesland krydde det av store fly, små fly, flymat, kaffe, te, helikoptre, snøfresere, bagasjevogner, ballonger, brannslokkingsbiler, hangglidere og alt hva et luftfartsinteressert hjerte måtte begjære.

1500 mennesker fikk med seg Flyplassens Dag i går. Nå blir den igjen en årlig foreteelse.

Bare en lottogevinst unna

Ved hangaren til Bergen Aerportklubb står Kjetil Ellingsen og forhører seg om hva det koster å ta flysertifikat. Tobarnsfaren har drømt om å ta den høytsvevende lappen fra han var liten gutt. Hadde det bare ikke vært så forbasket dyrt.

— Femti tusen kroner. Altfor mye, sukker Ellingsen. Det er ikke det, han visste prisen utmerket godt før han spurte.

Ellingsen elsker nemlig fly. Han drar ofte ut på Flesland bare for å høre suset av en doning som letter eller lander. Han har til og med en kone som jobber på flyplassen.

— Vi traff hverandre før hun fikk jobb her, forsikrer han med et smil.

Litt bortenfor sitter fruen, pluss barna Sondre (5) og Camilla (7) klare til å kjøre sightseeingtur i en av bagasjebilene.

— Var det ungene eller du som ville hit i dag?

— Det var nok jeg, innrømmer Kjetil.

Sertifikatet skal nok bli hans en gang. Han må bare vinne i tipping først. Leverer kupong hver uke, om du skulle være i tvil.

Propell i blikket

Vaffel- og kaffelukt blander seg med dunsten av motor og bensin i den klare høstluften. Femti liter vaffelrøre går unna fortere enn noen klarer å si «fest setebeltene».

Ute på den store tumleplassen løper Alexander Hope (13) sammen med Jan Erik (7) og Joakim Borkner (13) i full fart. Joakim har laget et papirfly av programmet sitt, og kaster det langt opp i luften.

— Det er kjempegøy her. Nå skal vi bort og se på et helikopter som står bak der, peker Alexander. Fremtidsplanen er klar, han skal bli helikopterpilot.

— Jeg tar det gjennom forsvaret. Ellers må jeg betale det selv, og det koster en halv million kroner, opplyser Alexander enkelt.

Brødrene Joakim og Jan Erik satser på fly.

— Men det må bli i Braathens, der flyr nemlig pappa, sier Joakim og kaster papirutgaven sin av gårde en gang til.

Tommelen opp

Arrangørene hadde spådd 10.000-15.000 gjester. Så mange ble det ikke, men det var ingen sure miner av den grunn.

— Vi er veldig, veldig fornøyde med dagen, og vet at vi har konkurrert med mye annet som har skjedd i byen i dag, sier markedssjef på Flesland, Cecilie Thiis. 1500 mennesker synes hun er bra oppslutning, og suksessen blir garantert gjentatt neste år.

Vi vedder en pilotkoffert på at Kjetil, Alexander, Joakim og Jan Erik kommer.

PILOT NESTE: Alexander Hope (13) vil gjerne bli pilot, helst i et helikopter. Foreløpig holder han seg til en flygemaskin av papir.<p/>FOTO: ARNE NILSEN