TRUDE HAUG

— Vi baserer oss på take away. Her kommer alt fra frisører til advokater. Ja, og studenter. Hovedtyngden er studenter, forteller Vigdis Bjørgo, daglig leder på spisestedet Godt Brød i Vestre Torggate.

Vi er kommet midt i rush nummer to, i tre- halvfiretiden. Ved lunsjtid er det også et rush.

For den som ikke er helt orientert, så blir take away-maten laget mens du venter og fortært andre steder enn på restauranten. Som regel hjemme eller på jobben. Maten er litt billigere enn om en spiser den på stedet. Hentemat kan den vel også kalles. Det ville språkrådet ha likt.

Typisk kjæresteplass

Lukten av bakverk ligger tung over lokalet, og på veggen er det tilbud om vegetarpizza og bringebærlimonade med lavt sukkerinnhold. Godt brød er kjent for å bruke økologiske råvarer.

Wibeke Wetaas har kjøpt et rundstykke med ost, skinke, salat og paprika. Hun går her ganske ofte. Sangstudenten fra Griegakademiet skal bare ha en halvmiddag før hun går rett på korøving.

— Dette er en typisk kjæresteplass å spise frokost på, betror hun oss. Men da sitter de ned her, hun og kjæresten, de tar ikke frokosten med seg hjem. - Brød og ferskpresset juice er god frokostmeny, det, smiler Wibeke lurt.

Et rundstykke eller en bagett med pålegg koster 30 og 50 kroner å ta med seg.

Suppe med sitrongress

— Kylling i grønn karri er en av favorittene mine. Jeg synes det er veldig god mat her på Kroathai. Bedre enn flymat, sier David Blok, som er flyger i SAS Braathens og synes det er en god idé å innføre thaimat i flyene.

— Tom-yam gung er også veldig god, opplyser Blok rutinert og peker ned i menyen. Det betyr scampisuppe med sitrongress.

Bak disken på restauranten står Phen Khamsit og broren Rayong Khruawan. De driver Kroathai sammen med søsteren Lisa Khruawan. I snart to år har de holdt til i Nygårdsgaten etter at de flyttet fra Oslo.

— Thaimaten har mer krydder enn kinamaten og vi bruker litt andre grønnsaker også, som bambusskudd, sukkererter, grønn og rød karri og thaiauberginer, forteller Khamsit.

Studenter og politi

Ti minutter må en vente, så lines maten ferdig innpakket opp på disken. Det går på samlebånd, og Manyploy Kongchak jobber konsentrert og metodisk. Men smilet er ikke langt borte.

Hvem er det som kommer og handler her da?

— Studenter, politi og de som jobber rundt omkring her. Mange kommer fra Grieghallen og universitetet, opplyser Khamsit.

Vi lurer på hva det var for en ingrediens i vårrullen med chilisaus som vi slukte før vi ruslet ut i Nygårdsgaten. Noe deilig ...

Dollywood

Pizza er take away nummer en. I Bergen og andre steder i landet. Derom kan det ikke herske noen tvil. Likevel var det ikke mange sjelene i lokalene til Dolly Dimple's på Minde.

Men hva gjør det når strømmen av pizzaer går ut døren og inn i heimen. Hele 350.000 pizzaer produserer Dolly Dimple's i Bergen hvert år, ifølge daglig leder Charlotte Strønen. Nesten en og halv pizza til hver bergenser. Og i tillegg kommer de andre kjedene og de private pizzabakerne, som det er mange av rundt i bydelene. Og enda har vi ikke talt en eneste Grandiosa.

Og hva synes du om Dollywood i din egen stue? Et saftig tilbud med en stor pizza, 1,5 liter brus og en DVD. Alt på en gang. Ingen skremsler om noen sukkerbombe får forstyrre denne trioen.

Nummer elleve

— Her går det så det suser. Vi ligger i et område med mange bedrifter, sier Hilde Kalleklev. Folk henter seg overtidsmat, veldig mye overtidsmat, legger hun til.

— I helgene er det mange barnefamilier som skal kose seg og ha en enkel middag. Hilde tar en pizza ut av ovnen og avslører oss som svake i pizzafaget når vi ikke kjenner til verken nummer elleve eller Sult. Den første har saftig biffkjøtt og den andre lages med ekstra ost på kanten og mye kjøtt.

Hentematens pionerer

Vi er blitt rikere og vi er blitt travlere. Take away er kommet for å bli. Og det er menge asiater som er kommet til i bransjen i de senere årene. Men hentematens pionerer i Bergen er Søstrene Hagelin. Det spørs om folk spiste maten mens de gikk på gaten da de etablerte seg i 1929, men nå spør de gjerne kundene:

— Skal du spise den med en gang?

I tilfelle får du de varme fiskekakene stukket i hånden i et matpapir. Enklere og raskere blir det ikke. Middagen er ferdig før du når bussen. Ingen bæreposer, ingen potetkoking og ingen oppvask.

TAKE AWAY RUNDSTYKKE: Anne Lise Flåm Strømmen smører baguetter og rundstykker med mye godt til kundene på Godt Brød. For Jens Gulowsen (t.v.) er dette en sen lunsj.
TAKE AWAY PIZZA: Skiftleder Stefanie Hauglund med en av Dolly Dimple's 350.000 pizzaer som skal pirre, men kanskje ikke akkurat utfordre bergenske smaksløker i år.
TAKE AWAY THAIMAT: Manyploy Kongchak med litt av dagens tilbud, bl.a. scampi i rød karri og, skalldyrsuppe med sitrongress og lime. Bak Rayong Khruawan. <br/>Foto: KNUT STRAND