Klokken 15.30 mandag ettermiddag har familien i den kommunale leiligheten i Løvstakklien akkurat fått vite at Taiman (27) er ute av landet, og befinner seg i transit i Nederland.

— Jeg vil ha Taiman tilbake. Jeg vil ha sønnen min tilbake, roper Amina Abdullah Yusef (51).

Moren til Taiman tviholder på et bilde av sønnen. Hun er knapt i stand til å snakke. For en uke siden sa hun at hun fryktet Taiman ville ta sitt eget liv om han ble sendt ut.

Sønnen hennes Garib og en venn av familien trøster henne så godt de kan. I sofaen ved siden sitter broren Fatah. Alle gråter.

Fikk melding om utsendelse

Noen timer tidligere fikk familien til Taiman meldingen de har fryktet siden 27-åringen ble pågrepet onsdag for snart to uker siden.

— Taiman er fraktet fra utlendingsinternatet på Trandum til Gardermoen. Flyet ut av landet går om mindre enn en time, opplyste Rudi Bakken i Støttegruppen for Taiman til BT kloken 10.45.

Advokaten til Taiman, Asgeir Thomassen, opålyste tidligere i ettermiddag at Oslo tingrett behandler en begjæring om å få omgjort avgjørelsen om utsendelse til Irak.

— Taiman ringte meg da han var på vei til flyplassen. Han sa han hadde hånd- og fotjern på. Han hørtes ut som han var ved godt mot, sier advokaten til Taiman, Asgeir Thomassen klokken 18 mandag.

Pressevakten i Politiets utlendingsenhet (PU) vil overfor BT ikke besvare spørsmål om Taiman Agid Fatah nå er sendt ut av landet. - Vi kommenterer aldri enkeltsaker, er begrunnelsen.

«Brutalt»

— Dette er veldig brutalt. Jeg er lamslått over at de ikke tar innover seg svikten i saksbehandlingen og den folkelige opinionen til støtte for Taiman, sier Bakken.

PÅ VEI UT: Taiman blir utvist til Irak innen klokken 13, ifølge Støttegruppen.
Arkiv

Kurdiske Taiman Agid Fatah (27) ble pågrepet av politiet i Bergen mens han var på besøk hos en kamerat, og sendt til politiets utlendingsinternat på Trandum.Advokat Asgeir Thomassen er fortvilet over situasjonen, men sier at han kjører saken for Oslo tingrett selv om Taiman bllir kastet ut av landet i dag.

— Det eneste vi nå kan gjøre er å stå på viderere. Jeg har fôret tingretten med informasjon i løpet av dagen, sier Thomassen.

UNE har bestemt at Fatah skal sendes ut etter 13 år i Norge. Resten av familien får bli værende i Norge.

Mye oppmerksomhet

Siden arrestasjonen av Fatah har saken fått mye oppmerksomhet, både i media, men også rundt Utlendingsnemnda (UNE).

Alle gruppelederne i Bergen bystyre, minus Frp, har skrevet brev til justisministeren, Utlendingsdirektoratet og UNE med krav om at Taiman Fatahs sak må omgjøres og at 27-åringen må få bli.

Bak brevet står ni gruppeledere i Bergen bystyre og byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) og sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF).

I kveld er det også planlagt en større støttekonsert for Taiman på Det akademiske kvarter i Bergen.

Advokaten oppgitt

Advokat Asgeir Thomassen er svært kritisk til måten UNE har gått frem på.

— Vi mottok brevet med beslutningen om utsendelse i posten i morges. Her fremgår det at avgjørelsen ble tatt sist torsdag. Vi burde vært informert om dette tidligere, ikke rett før Taiman skal settes på flyet, sier Thomassen.Advokaten sier han var i kontakt med UNE både torsdag og fredag, men sier at han på disse tidspunktene ikke mottok noen informasjon om at Taiman skulle settes på flyet til Irak i dag.

UNE-medlem Espen Anderson trakk seg som nemndmedlem som følge av utkastelsen av Taiman Agid Fatah.

— Jeg har ikke samvittighet til å være en del av et system som jeg ikke har tillit til. I denne saken viser UNE at de ikke har evne til å ivareta enkeltmennesket og til å utvise skjønn, sa Anderson til BT torsdag.

Lysbakken: - Hårreisende

Reaksjonene på utvisningen lar ikke vente på seg.

SV-leder Audun Lysbakken sier til BT at utsendelsen er "urimelig".

— Vår stortingsrepresentant Karin Andersen har sendt brev til justisministeren der hun stiller en rekke spørsmål om saken, og det er urimelig og hårreisende at utsendelsen finner sted før justisministeren har svart på våre spørsmål, sier Lysbakken.

Han er rystet over avgjørelsen.

— Taiman Agid Fatah utsettes for grov forskjellsbehandling og blir nå skilt fra sin egen familie og sendt til et annet land der han starter helt på bar bakke, sier Lysbakken.

«Byråkratisk blindhet»

Også Antirasistisk senter reagerer sterkt:

— Vi har blitt kjent med at Taiman Agid Fatah nå er overflyttet fra utlendingsinternatet på Trandum til Gardermoen, og at flyet som vil skille ham fra hans familie i Norge, skal gå i løpet av svært kort tid, skriver Rune Berglund Steen, leder Antirasistisk senter i en epost til BT.- Taiman har vært her siden han var 14. Utsendelsen fullbyrder den byråkratiske blindheten som har preget saken, og er enda en trist manifestering av den manglende menneskeligheten i vårt asylsystem, mener Berglund Steen.

«Er ikke i fare»

Utlendingsnemnda rykket i dag selv ut med informasjon om begrunnelsen for vedtaket.

— Grunnen til at Taiman ikke har fått noen beskyttelsestillatelse er at det ikke er farlig for ham i hjemlandet. Det er dessuten ikke noe i saken hans, heller ikke helseopplysninger, som er tungtveiende nok å gi tillatelse ut fra reglene om opphold på humanitært grunnlag, sier Iselin Ryeng-Lande, seksjonssjef i UNE.

Hun avviser også at denne saken ikke kan knyttes til deatten om de såkalte lengeværende asylbarna.

— Taiman fylte 18 år i 2004, etter drøyt tre år i Norge, og det var ingenting da etter regler og praksis som tilsa at han burde fått tillatelse ut fra den tilknytningen han da hadde, opplyser Ryeng-Lande.

Innreiseforbud i fem år

— Da moren hans og seks yngre søsken ble innvilget familiegjenforening med faren i 2005, stemmer det ikke at han var den eneste som ikke fikk. Totalt var de 13 søsken, hvorav flere var igjen i hjemlandet. Det var også en to år eldre bror her i Norge som fikk avslag samtidig med Taiman, sier seksjonssjef Ryeng-Lande.

Hun avviser argumentet om at Taimans langvarige opphold i Norge bør gi grunnlag for opphold.

«Mager trøst»

— Det at han nå har vært her over ni år etter at han ble voksen, er ikke en tilknytning som gir grunnlag for en tillatelse. Tvert imot har det langvarige ulovlige oppholdet medført at han er ilagt et innreiseforbud til Norge. Dette innreiseforbudet var tidligere satt til å være varig, men det ble nå i den siste UNE-beslutningen satt ned til å gjelde i fem år, forteller Ryeng-Lande.

Hun opplyser også at det ikke har vært gitt noen signaler fra Utlendingsnemnda om utsettelse av utsendelsen.

Advokat Asgeir Thomassen karakteriserer avgjørelsen om redusere Taimans innreiseforbud til Norge til fem år som en «mager trøst».