I løpet av natten er hele den ene siden og deler av fronten på vognen «Blåmann» dekket av spraymaling.

— Det har skjedd oppe på Fløyen. De har nok klatret over noen gjerder, krysset linjen og tatt seg inn i hallen der vognen sto nedenfra, sier direktør Trond Amland.

- Kan se ut

Gjennom vinduer med halvveis avskrapet spraymaling titter en gruppe turister ut idet de kjører inn på Fløibanens nedre stasjon.

— Vi har fått vekk noe, slik at det er mulig å se ut gjennom vinduene. Så lenge folk kan se ut, kan vi jo kjøre, sier Amland.

Sist banen ble tagget ned, tilbød et selskap seg å fjerne hærverket gratis.

— Siden den gang har vi tegnet en beredskapsavtale med samme selskap. De er på vei, sier Amland.

Vasket i Fjellveien

Mens BT er på stedet kjører banen tom mot toppen igjen. De ansatte vil få fjernet den fargesprakende «dekorasjonen» raskest mulig. Direktøren gir imidlertid kontraordre.

— Vi kan ikke stanse trafikken nå i formiddag for å fjerne taggingen. Vi har to cruisebåter inne, og det er flott vær. Trafiikken er for stor til å stoppe i øyeblikket. Det får heller bli senere i dag, sier han.

OPPGITT: Direktør Trond Amland fortviler over at Fløibanen er tagget ned nok en gang.
Marie Havnen

Han er oppgitt over at banen nok en gang er utsatt for vandalisme.— Det er forferdelig trist at ikke banen kan få være i fred for dette, sier direktøren.

Ved 11-tiden onsdag formiddag kan Amland rapportere at vognen er blitt vasket litt etter litt hver gang den har passert stasjonen i Fjellveien.

— En runde til nå, så er den så godt som fri for tagging. Vi har kjørt med passasjerer hele tiden, og tatt noen små stopp. Litt forsinkelser har det blitt, men nå er vi snart i rute, sier han.

Sprayet kameraet

Sist gang Fløibanen var utsatt for det samme, var for to år siden. Den gang ble en mann funnet på toppen av banen av en ansatt, og ble pågrepet av politiet. Han ble raskt løslatt, da politiet ikke hadde noen beviser for at det var han som hadde stått bak taggingen.

— Vi vil anmelde denne gangen også, men vi har ikke så store forhåpninger om at noen blir tatt, sier Amland.

Overvåkingskameraet på øvre stasjon kan ikke være til hjelp i jakten på gjerningsmennene.

— Linsen på kameraet var det første de sprayet ned, sier Amland oppgitt.

- Plager ikke oss

Mens ledelse og ansatte i Fløibanen vurderer hvordan de skal gripe an vaskingen, vokser køen på nedre stasjon.

KØ: Med to cruisebåter i havnen og godt vær, skulle det ikke store forsinkelsen til før køen på nedre stasjon var lang.
Marie Havnen

Nesten først i køen står tyske Christian Schneider og Henrik Giese. De er i byen med cruisebåt, og har tenkt seg opp på Fløien for å nyte utsikten. Ventetiden blir litt lengre enn håpet, og de er fornøyde med beskjeden om at vaskingen blir utsatt for å få avviklet trafikken.

— I Dortmund der vi kommer fra ville alle togene stå hele tiden, dersom man skulle stanse for å vaske hver gang de ble tagget. Vi skjønner at dere nordmenn vil fremstille landet deres mest mulig perfekt. Men for oss holder det at vi ser ut av vinduet, sier Schneider.

Hva synes du om hærverket på Fløibanen?

MÅTTE VENTE: Cruiseturistene Henrik Giese og Christian Schneider tok forsinkelsen med godt humør.
Marie Havnen