• Vi har en viss forståelse for at politi og politikere ikke skjønner seg på graffiti. Det er jo så lite de forstår. Men når det etablerte kunstmiljøet vil forby seriøs graffitikunst, ja da blir det krig.

Fy-ordene hagler og banneordene sitter utrolig løst blant de fire såkalte taggerne som har bedt om å få møte Bergens Tidende.

Først ber de om kildevern og begrunner det med at «byens politi tror de lever i New York, og at kurs med en New York-polis har gjort graffitikunstnere i Bergen til hovedmål for politiet».

Så blar de opp torsdagsutgaven av BT på side 29 og viser til at både Bergen Kunstmuseum og Grieghallen ber Bergen kommune si nei til at profesjonelle graffitikunstnere får utføre sin kunst på bakveggen til Bergen Kunsthall.

— Nå skal det bli tagging nå

«For oss er det viktigst at det er rent og pent», freser den ene av ungdommene, og siterer direktør Audun Eckhoff i Bergen Kunstmuseum i torsdagens BT.

— Han representerer kunstmiljøet i den såkalte kulturbyen Bergen. Og han frykter at hvis Kommando skal få gjennomført sitt graffitiprosjekt vil byens taggere oppfatte det som fritt frem alle steder. Han har ikke skjønt noe. Det er når vi er provoserte at vi slår til på steder vi ikke bør. At vi ikke utøver kunst, men det mange kan kalle hærverk. Egentlig skulle vi gjerne slått til mot hele den såkalte kunstløypen allerede i dag. Og i alle fall mot Lysverk-bygningen til Eckhoff. Men vi venter litt. Vi håper at fornuften seirer, og at Kommando får gjennomført sine planer, sier de fire.

Venter litt?

— Venter litt? Mener dere å si at dere vil tagge samtlige kunstinstitusjoner nedover den såkalte kunstløypen?

— Hvis det blir nei i kommunen fordi Eckhoff og andre såkalte kulturmennesker har klaget, ja det kan byen være sikker på. Poenget med Kommando er jo å vise at graffiti er kunst. Det er det seriøse graffitikunstnere i Bergen har kjempet for i årevis. Endelig kunne vi få et slags talerør. Omsider kunne det gå opp for folk flest at vi har noe å fare med, vi også, sier ungdommene, som avviser på det mest bestemte at de har noe som helst med Kommando eller prosjektleder Jørgen Larsson å gjøre.

Trusler?

— Det dere egentlig sier er at dere truer med å gjøre straffbare handlinger hvis ikke Kommando får bruke baksiden av Bergen Kunsthall til graffiti?

— Ja, da er helvete løs, sier de fire. - Da er det krig. Taggekrig. Selvfølgelig med Bergen kommune som hovedmotstander. For det er jo de som i så fall sier nei. Men Bergen Kunstmuseum og Grieghallen har egentlig skuffet oss mest. De representerer tross alt kultur, og sier nei til kultur.

— Men de gjør det fordi sånne som dere har tagget, rett og slett drevet hærverk, på bygningene i årevis.

— Det er useriøse folk som har gjort det. Sånne som ville bli vekket av en seriøs graffitivegg på Bergen Kunsthall. De stedene vi får graffitivegger viser seg alltid å være de stedene det er minst tagging på private og offentlige eiendommer, sier ungdommene, som håper at de ansvarlige har skjønt alvoret i deres uttalelser.

— Ville dere blitt tatt mer alvorlig om dere heller sto frem og argumenterte for deres syn, i stedet for anonymt å true med hærverk ?

— Kanskje, men vi har ingen valg. I en by dere taggere er hovedmålet til politiet, og deler av kunstmiljøet oppfører seg som 1800-tallets borgerskap, ja da har vi ikke noe valg.

TRUSSEL: Ungdommer fra taggemiljøet i Bergen truer med å la den såkalte kunstløypen bli seende slik ut hvis ikke graffitiprosjektet på bakveggen til Bergen Kunsthall blir gjennomført. Bildet er fra en ulovlig graffitivegg i Bergen i 2001. ARKIVFOTO: JAN. M. LILLEBØ.