Søndag kveld ble det lagt ut en video på nettstedet Vimeo, signert brukeren TRSH.

— Åh, sjå toget. Alt for reint. Altfor reint, sier en mann ikledd sort parykk på kav trøndersk i åpningssekvensen.Og dette synes å være mantraet gjennom resten av den nesten 30 minutter lange videoen. Flere forskjellige menn og kvinner, som snakker trøndersk, bergensk og dansk filmes mens de gyver løs på togsett med spraybokser.

Deretter vises filmsekvenser vandalene har tatt av verkene sine mens togene kjører i vanlig trafikk, preget med bumerkene deres.

«Eg ve t Bergen»

I begynnelsen er det togene i Trondheim som får gjennomgå.

— Når du ser midnattssola komme over Trøndelag. Å kose seg med en karsk og en sprayboks, da koser jeg meg, sier den parykkledde mannen, og bedyrer at han har vært flere plasser enn Trondheim og malt tog.

Deretter går turen til Danmark, hvor frempeket kommer til at Bergen snart skal få besøk, med en påtagget tekstlinje fra Knutsen og Ludvigsens «Eg ve t Bergen».

Halvveis ut i videoen er det Bybanen, Fløibanen og lokaltoget til Arna som vies plass.

- Trist

Fløibanen fikk gjennomgå i juni for to år siden.I videoen rappellerer en mann ned fra platået på Fløyen, for så å la malingen flyte fritt.

— Det er forferdelig trist at ikke banen kan få være i fred for dette, sa daværende direktør Trond Amland dagen etter.

Konstituert direktør Evy Finne i Fløibanen sier de har overlevert den informasjonen de har til politiet, og forutsetter at saken blir etterforsket.

Bybanesjefen ikke imponert

Også Bybanen tok vandalene for seg for i juni 2011. I videoen klatrer taggerne opp til Bybanevognene mens de står parkert på Kronstad med en stige.

Bybanesjef Paul M. Nilsen er ikke imponert over vandalenes innsats.

— Dette ser vi på som hærverk og en politisak. Men de har vel ikke annet å holde på med, sier han.

- Stolte av mediedekningen

De som står bak videoen er tydelig stolte over mediedekningen taggingen deres har fått i Bergen, og har tatt med nyhetssakene som kom i kjølvannet av aktiviteten deres.

Trafikkleder Kjetil Larsen i Fjord1 partner forteller i et intervju med NRK Hordaland at de taper mye penger på å ta vognene ut av trafikk.

Deretter sier operasjonsleder Gustav Landro i Hordaland politidistrikt at det er for tidlig å konkludere med om det er de samme som står bak episodene i Bergen, før vi får se mannskaper godt i gang med å fjerne hærverket deres fra vognene.

Det siste er formodentlig filmet av taggerne selv.

I slutten av videoen sendes en takk til NSB, DSB, Bybanen, Fløibanen. Det loves også flere episoder fra gjengen bak.

Kjent signatur

Merkene «BA» og «LMK» som vises på flere av vognene som blir tagget ned i videoen, har BT omtalt tidligere. I nattens mulm og mørke en onsdag for to år siden, stakk en mann i 20-årene fra Rema 1000-butikken i marken, etter å ha blitt oppdaget av en vekter.Politiet fikk stoppet mannen like i nærheten, hvorpå han erkjente ni forhold med tagging. Hjemme hos mannen, som tidligere var straffet for lignende forhold, fant politiet over 200 spraybokser.

Ifølge politiet er «BA» en gruppesignatur taggerne benytter seg av. Det betyr at det ikke er sikkert at samme person står bak alle tagginger med samme signatur.

VANDAL: Taggeren trekker på skuldrene etter å ha griset til en Fløibane-vogn.
Fra taggernes skrytevideo
f4.jpg
Fra taggernes skrytevideo
BYBANEN: Ved hjelp av en stige klarer taggerne å ta seg opp til de parkerte Bybane-vognene.
Fra taggernes skrytevideo
MASKERT: Vandalen våger ikke å vise ansiktet sitt i videoen.
Fra taggernes skrytevideo