Ifølge TV 2 ble viktige vevsprøver ødelagt natt til fredag. Statsbygg skulle teste at nødstrømanlegget i den nye bygningen fungerte som det skulle.

Dessverre viste det seg at det ikke fungerte, og temperaturen i fryselageret steg fra 20 minusgrader til 20 plussgrader. Da forskerne kom på jobb fredag morgen, var forskningsmaterialet ødelagt. I fryselageret lå blant annet preparater, celleprøver og organer.

— Vi ser svært alvorlig på dette og synes det er svært beklagelig. Vi må først få oversikt over årsakssammenhengen før vi kan si noe totalt om konsekvensene for aktørene som har vært inne i bildet, sier prosjektansvarlig i Statsbygg, Terje A. Olsen, til TV 2.

Skeptiske til flytting

En foreløpig oversikt viser at flere måneders forskningsarbeid har gått tapt, og at det er gjort skader for opptil 2 millioner kroner. Siden de fleste forskerne befinner seg på påskeferie, har ikke ledelsen ved Institutt for anatomi og cellobiologi fått en fullstendig oversikt over skadene.

Instituttet startet flyttingen til det nye bygget, som har en prislapp på nærmere 1 milliard kroner, for et par uker siden. Forskerne skal ha uttrykt skepsis mot å flytte det sårbare forskningsmaterialet for tidlig. Ifølge TV 2 kan flere forskningsprosjekter stå i fare for å måtte avsluttes som følge av uhellet.

Sjokkert

Informasjonssjef Tove Kolset i Den Norske Kreftforening er sjokkert over nyheten.

— Det er tragisk for forskerne selv, for kreftforskningen og for kreftpasienter i fremtiden. Vi er jo helt avhengige av å utvikle nye behandlingsmetoder til beste for kreftpasientene, sier Kolset til TV 2.

(NTB)

KOSTBAR TABBE: Flere måneders forskningsarbeid gikk tapt da Statsbygg natt til fredag testet et nødstrømanlegg i nybygget, bak sentralblokken på Haukeland . Det viste seg at nødstrømmen ikke fungerte som den skulle. Temperaturen i fryselageret steg fra 20 minusgrader til 20 plussgrader, og verdifullt forskningsmateriale ble ødelagt.<p/> ARKIVFOTO: GIDSKE STARK