«Modelltog på Bergensbanen» heter produktet, men hele Bergensbanen ville blitt for meget for en modelltog-hobbyist. Eller rettere sagt: Det ville blitt for mange kilometer.

Derfor holder videoen seg helst her vest. Med Garnes og andre kjente stasjoner, med damp og diesel og mennesker og natur. Det vi ofte blir mest betatt av, er hvor meget arbeid som legges ned i å lage landskaper rundt disse modelljernbanene med alt fra broer og veier til biler og mennesker. Hus bygges omhyggelig opp etter tegninger og fotografier, togpersonale plasseres på perrongene, passasjerene iler til.

Men videoen viser ikke bare modelltog — her er også «the real thing» i glidende overganger med modellene. Her er digitalteknikken tatt i bruk og rikelig med toglyder lagt på, og selvfølgelig får vi vite hvilke tog vi ser av så vel de små som de store. Kameraet er til tider lovlig håndholdt, noen vil synes det vises for meget av alle de moduler som finnes for byggende hobbyister, noen vil savne mer av de store togene - men alt i alt er det jo gøy.

Det synes Magne Krydsby, Ole Palerud og Erik Thorsen også, de ansvarlige for videoen (kontakt enten ole.palerud@c2i.net, Erik på 55 18 81 87 eller Bergen Hobbysenter i Øvregaten). Innspillingen er hovedsakelig gjort på Norsk Jernbaneklubbs modelljernbanemesse i fjor, og til slutt satt de tre med seks timer råfilm som ble redigert til 20 minutter.

— Vi har prøvd å finne frem til denne magien som er i tog og modelljernbaner, sier en stolt og fornøyd Erik Thorsen. Hvor mange timer de har brukt på arbeidet, aner han ikke. Det har jo vært et arbeid de har kost seg med, og da teller man ikke timer. Er man entusiast, så er man entusiast.

FORNØYD: Modelltog - og noen vanlige - er blitt video, laget av Erik Thorsen sammen med Magne Krydsby og Ole Palerud.<p/>Foto: ARNE NILSEN