- ** Er flåttfrykten overdrevet?**

 Den er overdrevet på den måten at man kan få inntrykk av at all flått har bakterier og virus i seg, og at alle som blir bitt blir svært syke. Dette er langt fra sannheten, men det er likevel god grunn til å ta sine forholdsregler.

- ** Hvordan sikrer man seg mest mulig mot flåtten?**

 Går man i høyt gress, busk og kratt, bør man ha støvler/sko med buksen ned i støvlene eller strømpene utenpå buksen. Flåtten kravler gjerne et stykke og helst til tynn hud før den biter seg fast, så sjekk lyske, armhuler osv. Myggmidler med DEET hjelper noe, og det kan muligens hjelpe å spise hvitløk, men da skal man spise ganske mye.

- ** Hva bør man gjøre hvis man oppdager flåttbitt?**

 Trekke eller vri flåtten ut så fort som mulig. Det er ikke anbefalt å klemme på bakkroppen, man bør heller forsøke å løsne den ved hodet. Det gjør ingenting om litt av munndelene sitter igjen. Borreliabakterien sitter nemlig i flåttens tarmsystem og må aktiveres når flåtten suger blod. Kroppen vil normalt reagere på bitt med litt rødme, men følg med på bittstedet i ukene fremover om det kommer et rødlig utslett som brer seg utover. Da skal du oppsøke lege.

- ** Er det noen faresignaler man bør se etter?**

 Hudutslettet er det vesentligste, for oppdager du det og får det behandlet, er det relativt liten risiko for å bli alvorlig syk. Får du nervelammelse eller en brennende fornemmelse i ben eller armer etter flåttbitt, bør du snakke med legen din.

- ** Blir man automatisk smittet dersom en flått med borrelia biter?**

 Det er liten risiko for det. En ny studie fra viste at inntil 19 prosent av flåtten hadde borreliabakterien i seg. Men av 64 personer bitt av borreliapositive flått, var det bare fire personer som utviklet antistoffer, og kun én som hadde symptomer på sykdommen.

- ** Hva slags konsekvenser får vanligvis et flåttbitt?**

Som oftest skjer det ingenting om man blir bitt, men det lønner seg å følge med. For å kunne smitte deg med borrelia, må flåtten normalt sitte på i minst 12 timer.

- ** Har det blitt mer eller mindre borrelia de siste årene?**

 Det var en klar økning i tilfeller av borreliose fra året 2000, men det har vært stabilt de siste årene. Dette er likevel bare toppen av isfjellet, for det er kun de alvorlige typene av borreliose som meldes, som infeksjon i nervesystemet og lignende. Vi vet at det med varmere klima blir mer flått, men det er ikke helt sikkert om det blir mer borreliose av den grunn.

- ** Hvor i landet er det mest borrelia?**

 Det er Agder-fylkene, Vestfold og Telemark, tett fulgt av Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Rogaland og Hordaland som har mest sykdom i forhold til befolkningen.

EKSPERT: Knut Eirik Eliassen, allmennlege og doktorgradskandidat ved Universitetet i Oslo. Forsker på forekomst og behandling av flått.
PRIVAT