— Supert! Det var ikke så kaldt som jeg hadde fryktet. Jeg vil tippe at vannet er tolv-tretten grader.

Gard Valestrand Read har nettopp tatt løpefart og flydd med hodet først ut i årets første bad, akkompagnert av trampeklapp fra tilskuere på bryggekanten. Etter en våt markering av at påskeferien er i gang, sitter han i solveggen på Verftet og lar aprilsolen tørke en dryppende badeshorts.

Kompisene Yngve Gorseth og Joakim Friis har dristet seg til å blotte overkroppene for anledningen, men lar seg ikke lokke ut i det friske badevannet.

— Jeg sparer det til august, sier Gorseth.

Pils i parken

Om det var kaldt i vannet, var det iallfall varmt i luften i går. Gradestokken bikket nesten 15 grader på det varmeste, og bergenserne feiret godværet med å innta parker, fjellveier og vannhull.

Siri Høybo brukte dagen til å vise frem Bergen på sitt beste til sine italienske venner, Massimo Bidussi og Matteo Comito. Etter en tur på Fløien har de slått seg ned ved Fredriksberg med årets første parkpils.

— Vi drar til Flåm i morgen, men nå skal vi bare være ute og nyte det fine været, sier hun.

Planen videre er Verftet, der solen speiler seg i havet og friske halvlitere fyller bordene. En gruppe utvekslingsstudenter fra Norges Handelshøgskole (NHH) har benket seg så nær vannkanten de kommer og kan endelig nyte årets første utepils.

— Vi kan vel ikke akkurat si at det har vært fint vær det halvåret vi har bodd i Bergen. Men det betyr jo at man setter ekstra mye pris på det når solen først kommer, sier Adam Solomon fra USA.

Skinner opp i helgen

Ifølge Haldis Berge, statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, har Solomon og vennene hans grunn til å glede seg over været fremover. Etter en liten kaldfront som gir skyer og fare for regn de neste dagene, bygger høytrykket seg opp igjen på fredag.

— Det skinner opp og vi får stort sett fint vær gjennom hele helgen. Det blir omtrent like varmt som nå, med temperaturer et sted mellom 15 og 17 grader i Bergen, sier Berge.

Bypåsken er med andre ord reddet. Og ifølge Berge er ikke prognosene så ille for dem som skal tilbringe påskedagene i fjellheimen heller.

— Snøen har minket, men den ligger fortsatt en del steder i fjellet. Eikedalen har rundt en meter, Kvamskogen varierer fra en halv til en meter og Myrkdalen og Voss har en meter i bunn og omlag to på toppen, sier meteorologen.

Til tross for at det er mulig å stå på ski, forventer daglig leder ved Eikedalen skisenter, Fredrik Tønjum, rolige dager fremover.

— Vi har nok snø og temperaturen ligger rundt fem grader, men vi ser at interessen for å stå på ski er dalende. Folk er nok mer klar for våren i byen, sier han til bt.no.

Baderen Gard Valestrand Read er en av dem som setter kursen mot fjellet. Resten av påskeferien skal han tilbringe i Hemsedal med familien.

— Det er ikke noe snø ved hytten og en del slaps i løypen. Men jeg må få med meg siste del av sesongen, sier han.