«Slik er nordmenn, slik er Norge i dag.» Det er tittelen på en stor, nasjonal fotokonkurranse som starter i dag og varer til 1. april.

Konkurransen er et samarbeid mellom Norsk Folkemuseum og Hundreårsmarkeringen-Norge 2005, og er åpen for alle.

— Dette er midt i blinken for oss, en form for samtidsdokumentasjon. Vi ønsker oss bilder av mennesker i alle aldre og yrker, fra by og land, i alle situasjoner og fra alle landsdeler og med ulik etnisk opprinnelse, sier avdelingsleder Lene Walle i Folkemuseets dokumentasjonsavdeling.

- Flott for forskere

Norsk Folkemuseum skal arkivere bildene i sin dokumentasjonsavdeling, og de vil bli brukt av muséet slik resten av bildesamlingen blir brukt.

— Det vil bli et flott materiale for forskere og forlag og andre som ønsker denne type bilder i utstillinger, publikasjoner og annet sier Walle. Hun håper bildene kan være med på å trekke nye brukere til dokumentasjonsavdelingen.

— Det blir veldig spennende å se materialet som kommer inn. Kanskje vi når helt nye brukergrupper ved å sitte med en unik visuell dokumentasjon av Norge og de som bor her i 2005, håper hun.

Tre bilder vinner

Hundreårsmarkeringen-Norge 2005 vil premiere de tre beste bildene og bruke vinnerbildene, pluss et utvalg andre, i en stor fotoreportasje i sitt magasin som kommer ut i mai i år.

Juryen består av Lene Walle, avdelingsleder ved Folkemuseets dokumentasjonsavdeling Rolf Aagaard, fotograf i Aftenposten og Anne Elin Tollerud, redaktør i Hundreårsmarkeringen-Norge-2005. Fakta/hundreårsmakeringen

  • Hundreårsmarkeringen-Norge 2005 as er tildelt ansvaret for å sammenstille og presentere et helhetlig program i 2005 for markeringen av unionsoppløsningen med Sverige. Selskapet er heleid av Kultur- og kirkedepartementet.
  • Hundreårsmarkeringens formål er å utvide perspektivet på vårt lands historie,

verdier og fremtidsmuligheter slik at vi ser mer av Norge som verdensborger.

  • Les mer om Hundreårsmarkeringen på www.hundrearsmarkeringen.no.