TVNorge trosser forbudet mot politisk reklame på tv og tilbyr gratis plass til alle politiske partiet som stiller til valg i flertallet av landets fylker.

— Retter seg ikke etter Strasbourg-dommen

  • TVNorge har konkludert med at det norske totalforbudet mot politisk reklame på TV er ulovlig. Dette er fastslått av menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, som står over norsk rett. Samtidig registrerer vi at den norske regjeringen ikke retter seg etter dommen, går det frem av en pressemelding fra kanalen.

Tilbudet innebærer at hvert parti får stilt til disposisjon reklametid tilsvarende en verdi på 100.000 kroner for visning i to-ukersperioden fra 24. august til 9. september. Partiene som får tilbudet er Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Demokratene, Rødt, Miljøpartiet de Grønne, Kystpartiet, Pensjonistpartiet og Kristent Samlingsparti.

- Dumt av Ap og SV

Valgforsker Frank Aarebrot tror TVNorges tilbud kan gi en positiv effekt for Høyre og de partiene som sier ja til tilbudet.

— Fordi at TVNorge ikke satser på samfunnsstoff, men på underholdning så når de folk som er lite interessert i politikk. Derfor når de en gruppe som vanligvis går over til TVNorge og andre kanaler når TV 2 og NRK viser politiske debatter. Så jeg tror det er dumt av Arbeiderpartiet og SV å ikke benytte seg av dette tilbudet når det nå blir en realitet, sier Aarebrot til bt.no

- Paradoks

  • Regjeringen burde ha benyttet anledningen til å utarbeide et nytt og strengt lovverk på området i stedet for å vri seg unna dommen med kreative, men uvesentlige og uvirksomme grep. Eksisterende lov har fått et uklart innhold, uten at det er kommet noen ny, sier administrerende direktør og sjefredaktør Harald Strømme i pressemeldingen.

TVNorge mener politiske ytringer burde i et demokrati ha det aller sterkeste vernet mot sensur. Det er et paradoks at det er tillatt å bruke TV til å påvirke det norske folk til å spise pizza, men ikke til å mobilisere politisk engasjement og argumentasjon, hevder tv-kanalen.